27.4.11

Η Τίνα στο στόχαστρο του Μαξίμου...


Την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει η νέα διαφοροποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη για τα αυθαίρετα, αλλά και το ενεργειακό. Τα ερωτήματα, μάλιστα, πληθαίνουν για το τι ακριβώς επιδιώκει η υπουργός με την ενέργειά της αυτή, που εκ των προτέρων καθορίζει το ... πολιτικό κλίμα αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές, φέρνοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση.

Οι αιχμές συναδέλφων της ότι κινείται κατ’ αυτόν τον τρόπο προετοιμάζοντας «ηρωική έξοδο», εφόσον «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να την αντικαταστήσει στον επικείμενο ανασχηματισμό» δεν αποτελούν επαρκή απάντηση. Ούτε οι εικασίες ότι ενόψει ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό ετοιμάζεται για την «επόμενη ημέρα». Η κυρία Μπιρμπίλη, άλλωστε, διαθέτει περιβαλλοντικές ανησυχίες τέτοιες που την καθιστούν αμετακίνητη στις θέσεις της, ενώ στα συν της είναι και ο πόλεμος που δέχεται από συγκεκριμένα συμφέροντα που είχαν συνηθίσει να διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων.

Η χθεσινή, όμως, διαφοροποίηση της κυρίας Μπιρμπίλη, ίσως της στοιχίσει τη θέση της κατά τον προσεχή ανασχηματισμό. Ήδη υπήρχε δυσφορία ότι «παραμένει με το περιβάλλον, όταν η ανάπτυξη ή η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθυστερούν», όμως η υπουργός γνώριζε πάντα να ενεργοποιεί τις ευαίσθητες χορδές του πρωθυπουργού στο θέμα της πράσινης ανάπτυξης.

Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει «κίνημα υπουργών» προκειμένου «να αλλάξει η Τίνα», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αντικατάστασή της ως «δείγμα γραφής» του πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που η Αριστερά -πρωτίστως ο κ. Φώτης Κουβέλης- τη στηρίζουν.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα πράξει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τους «απρόθυμους υπουργούς» στις κατευθύνσεις της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου, μεταξύ των οποίων και η κυρία Μπιρμπίλη και πόσους από αυτούς θα αλλάξει στον ανασχηματισμό, εφόσον, βεβαίως, δεν προηγηθούν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις…
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: