16.4.11

Ατιμωτικό «κατηγορώ» για τον Ακη...


Βαρύτατες ατιμωτικές κατηγορίες κατά του πρώην «συντρόφου» τους περιλαμβάνει η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα υποβρύχια που κατέθεσαν χθες 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του Ακ. Τσοχατζόπουλου. Στο κείμενο, που υπογράφει σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος πλην του υπουργικού συμβουλίου και του προέδρου της Βουλής, αναφέρεται ότι... πρέπει να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Αμυνας για τις αξιόποινες πράξεις:

* Της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

**Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, δεδομένου ότι ο ανωτέρω, κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του, και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά το χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές πράξεις.

Υπενθυμίζοντας την υπόθεση, οι υπογράφοντες σημειώνουν πως από τη μελέτη της σχετικής δικογραφίας προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας ως προς τη σύμβαση με την οποία η κοινοπραξία Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά-Ferrostaal AG-HDV ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214. Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι προ της υπογραφής της άνω σύμβασης και εν όψει της ανάθεσης του έργου σ' αυτήν, η προαναφερόμενη γερμανική εταιρεία (σύμφωνα με τις καταθέσεις στελεχών ενώπιον της Εισαγγελίας του Μονάχου) ανέπτυξε, όπως έπραττε άλλωστε σε όλα τα έργα που αναλάμβανε ανά τον κόσμο, ένα σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια.

Τα χρήματα των δωροδοκιών -προσθέτουν οι ίδιοι- φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του ελληνικού κράτους, μέσω συμβούλων (όπως οι Μ. Ματαντός και Αλ. Αβαντάγγελος), δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης (όπως του Mais), ad hoc ιδρυομένων εταιρειών (όπως η Dolmarton με έδρα τις Παρθένες Νήσους) και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες διαδρομές. Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου του έργου, δηλαδή οι μίζες αγγίζουν το ποσό των 72.000.000-83.000.000 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί -καταλήγουν- ότι οι δωροδοκούμενοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους γνώριζαν σαφώς πως το ποσό των προς αυτούς δωροδοκιών τελικά μετεκυλίετο σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, αφού η γερμανική εταιρεία τα συνυπολόγιζε στην τελική τιμή προς τον πελάτη, δηλαδή προς το ελληνικό Δημόσιο.

Η συζήτηση της πρότασης θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Απριλίου σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, στην οποία έχει δικαίωμα τοποθέτησης και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία που θα κρίνει τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. έχει ήδη προαναγγείλει ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Οπως όμως διευκρίνιζαν πηγές του κόμματος, η αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο αυτό θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου εκείνης, υπονοώντας τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. *
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: