29.4.11

Αλλη πόλη...


Tου Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου

Είχα πολλά χρόνια να πάω στην Κωνσταντινούπολη.

Δεκαετίες ολόκληρες. Βρήκα φυσικά, τώρα µε το Πάσχα, µιαν άλλη πόλη. Και µιαν άλλη χώρα. Πιο ελεύθερη, πολύ πιο πλούσια. Την τελευταία φορά που την είχα επισκεφθεί, πρωθυπουργός ήταν ο... Ετζεβίτ. Τώρα είναι ο Ερντογάν.

Πανίσχυρος ηγέτης! Κανείς πλέον δεν µιλάει για τους «παλιούς».

Τον Ντεµιρέλ, τον Ετζεβίτ, τον Ερµπακάν, τον Οζάλ και, βεβαίως, τον Τουρκές και τον δικτάτορα Εβρέν.

Η Κωνσταντινούπολη όµως είναι και αλλιώτικη και υπέροχη και µοναδική. Εκανε κρύο, δυστυχώς. Τέλος Απρίλη και το θερµόµετρο έδειχνε 10 βαθµούς. Κυκλοφορούσα µε παλτό! Ευτυχώς, στις γειτονιές που αρχίζουν από το Ταξίµ το στριµωξίδι ήταν τόσο µεγάλο από δεκάδες χιλιάδες κόσµου που οι πνοές του ανέµου έπεφταν σ’ ένα απέραντο τείχος από ανθρώπινο µπετόν! Κι αυτοί οι άνθρωποι, Σαββατόβραδο ιδίως, γλεντούσαν. Δεν είχαν τα µούτρα κάτω, όπως τα ‘χουµε εµείς στην Ελλάδα εδώ και µια τριετία. Τραγουδούσαν, χόρευαν, ψώνιζαν. Στα ψώνια κυριαρχούσαν οι ξένοι. Ιδίως οι Ελληνες. Ενας µικροπωλητής, έξω από την Αγιά Σοφιά, µου είπε: «Οι Ελληνες έχουν λεφτά, αλλά το κράτος είναι απένταρο.

Αντίθετα, οι Τούρκοι είναι άφραγκοι, ενώ το κράτος έχει µπόλικο παραδάκι».

Στη γέφυρα του Γαλατά, τη δεκαετία του ‘70, συνάντησα εκατοντάδες χαµάληδες µε σαµάρια στη µέση. Τώρα, οι χαµάληδες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Και δεν φοράνε σαµάρια. Κουβαλάνε καρότσια από ελαφρό µέταλλο και φρένο στο πίσω µέρος.

Συµπαθητικοί άνθρωποι, βασανισµένοι. Γιατί και στην Πόλη η ανεργία είναι µεγάλη.

Και τα µεροκάµατα µικρά.

Οπως και οι µισθοί. «Είκοσι λίρες κάνει ένα κιλό κρέας» µου έλεγε ένας ταξιτζής.

«Ενώ στην Ελλάδα κάνει έξι.

Μερικοί φίλοι µαζευόµαστε και αγοράζουµε κρέας από την Αλεξανδρούπολη. Μας έρχεται πολύ πιο φτηνά».

Το Πάσχα στην Πόλη δεν ξεχνιέται. Η συγκίνηση είναι πολύ µεγάλη. Και οι Ελληνες που την επισκέπτονται, µιλιούνια. Στις λεωφόρους, ιδίως γύρω από το Ταξίµ, ακούς περισσότερα ελληνικά από τούρκικα! Απίστευτη κατάσταση! Δεν έχω όµως χώρο για να γράψω κι άλλα.

Θα επανέλθω τη Δευτέρα.

Καλώς σας βρήκα, εν τω µεταξύ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: