14.4.11

Επιστολή στην Μπιρμπίλη απο τους κατοίκους του Αρκτικού Διαμερίσματος...


Eπιστολή στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη απέστειλαν οι κάτοικοι του Αρκτικού Διαμερίσματος της Πάτρας που από χθες πραγματοποιούν αποκλεισμό διαρκείας στην είσοδο του ΧΥΤΑ Ξερόλακας. Η επιστολή κοινοποιείται και στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Κα Υπουργέ

Θα θέλαμε να σας ... υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο του 2010 έχετε ενημερωθεί με πλήρη φάκελο μέσω του υπεύθυνου Συμβούλου σας κ. Τερζή για τον κορεσμό και την επικινδυνότητα του ΧΥΤΑ Ξερόλακας που λειτουργεί από το 1993 και απέχει 1000 μέτρα από πυκνοκατοικημένους οικισμούς των Πατρών.

Δέκα μήνες μετά δεν υπάρχει καμιά πρόοδος και η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται. Πιο συγκεκριμένα:

Το ανάγλυφο του ΧΥΤΑ έχει καταρρεύσει από τον Δεκέμβριο 2010 τρείς φορές ενώ το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές.

Τα σκουπίδια θάβονται πλημμελώς

Το βιοαέριο δεν καίγεται από 5ετίας τουλάχιστον. Αποτέλεσμα οι άκρως επικίνδυνοι ρύποι (όπως απέδειξαν μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών) να διαχέονται στην ατμόσφαιρα και να εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων παράλληλα με την ανυπόφορη δυσοσμία που είναι αισθητή σε απόσταση χιλιομέτρων

Τα στραγγίσματα κατεβαίνουν μέσω των χειμάρρων στη θάλασσα και η παρακείμενη δημοτική πλαζ κρίθηκε απολύτως ακατάλληλη για κολύμβηση

Τέλος, η τούμπα των σκουπιδιών έχει υπερβεί ήδη κατά 35 μέτρα το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος βάσει της εγκεκριμένης μελέτης.

Κα Υπουργέ,

Οι κάτοικοι ΟΛΗΣ της βόρειας περιοχής της Πάτρας είναι αγανακτισμένοι και απαιτούν την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού ψηφισμένη νόμιμα από το 2005.

Ακόμη σας υπενθυμίζουμε τη γειτνίαση του ΧΥΤΑ με το αρχαιολογικό πάρκο της Βούντενης που περιλαμβάνει Μυκηναϊκό οικισμό και το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ανά την Ελλάδα μυκηναϊκό νεκροταφείο. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει αναδειχθεί με το ποσό των 5.300.000€ περίπου από την Ε.Ε. και είναι ένα μοναδικό μνημείο ανυπέρβλητης αξίας για την πόλη μας και σημείο αναφοράς για την τουριστική της ανάπτυξη.

Κα Υπουργέ

Σας απευθύνουμε και πάλι έκκληση να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Αρκτικού Διαμερίσματος Πατρών
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: