4.5.11

Με καλύτερους όρους η βοήθεια στην Πορτογαλία...


«Φιλικότερη» συγκριτικά με τις συμφωνίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, χαρακτήρισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες τη συμφωνία διάσωσης της Πορτογαλίας που υπέγραψε χθες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η συμφωνία είναι τριετής και ... προβλέπει τη χορήγηση δανειακής βοήθειας 78 δισ. δολαρίων στην υπερχρεωμένη χώρα, την τρίτη της ευρωζώνης που «εξοστράκισαν» οι αγορές.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και ασκεί ως υπηρεσιακός τα καθήκοντά του έως τις 5 Ιουνίου που θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, είπε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Δεν προβλέπει επίσης περικοπές στους κατώτατους μισθούς ή απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μέτρα που η Ιρλανδία και η Ελλάδα αναγκάστηκαν να δεχθούν. Επίσης, ο Σόκρατες είπε ότι οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον 13ο και 14ο μισθό τους.

«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι εταίροι στην ΕΕ αναγνώρισαν ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στις άλλες χώρες. Η κυβέρνηση πέτυχε μια καλή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που υπερασπίζεται τη χώρα», σημείωσε ο Σόκρατες.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές - κάποιες θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη τύπου που θα δώσουν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος των 78 δισ. ευρώ προορίζεται για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα. Στελέχη πάντως των μεγαλυτέρων πορτογαλικών τραπεζών, όπως είναι η Banco Espirito Santo, η Banco BPI και η Banco Comercial Portugues, έχουν δηλώσει ότι δεν χρειάζονται στήριξη από τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης.

Επίσης ο Σόκρατες είπε ότι η συμφωνία που υπέγραψε δεν προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής Caixa Geral de Depositos.

Το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Πρέπει βεβαίως να εγκριθεί και από τους εταίρους στην ΕΕ, κάτι που δεν είναι προφανές έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του εθνικιστή ηγέτη του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών Τίμο Σόινι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ως έχει το πορτογαλικό «πακέτο» διάσωσης.

Ο Σόινι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας έπειτα από τη θεαματική ενίσχυση του κόμματός του στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17 Απριλίου στη Φινλανδία.

Με μιαν επιχειρηματολογία υπέρ του Φινλανδού φορολογουμένου, όπως υποστηρίζει, αρνείται να επιβαρυνθεί η δημοσιονομικώς ορθή πατρίδα του με το κόστος διάσωσης των «σπάταλων και ανεύθυνων νοτιοευρωπαίων», κρατώντας έτσι όμηρο μια ολόκληρη χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Το θέμα της συμφωνίας δανειακής βοήθειας προς την Πορτογαλία θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός στις Βρυξέλλες με αφορμή τη λήξη της ουγγρικής προεδρίας και την παράδοση της σκυτάλης στην Πολωνία.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: