9.5.11

Έλλειψη ρευστού... στάση εμπορίου ...


Σε άτυπη στάση πληρωμών προχωρά μία στις δύο επιχειρήσεις, με το πρόβλημα της ρευστότητας να γίνεται ολοένα εντονότερο και να αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή ακόμη και για υγιείς επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με... στοιχεία από τραπεζικούς κύκλους, το 13% των εταιρειών, ήτοι 115.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αδυνατεί να πληρώσει οποιονδήποτε λογαριασμό, κηρύσσοντας ουσιαστικά στάση πληρωμών.

Η κατάσταση, μάλιστα, είναι πολύ χειρότερη για τις περίπου 135 επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί τους τελευταίους 16 μήνες στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, με πολλές από αυτές να καθυστερούν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους για αρκετούς μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, η διοίκηση της οποίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη, αναφέρει ότι προέβη σε «δήλωση στάσης πληρωμών, η οποία θα εκδικαστεί στις 8 Ιουνίου 2011 ενώπιων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών».

Εκτός, όμως, από τις επίσημες δηλώσεις για στάσεις πληρωμών, κοινό μυστικό αποτελεί για τους ανθρώπους της αγοράς ότι η χαμηλή ρευστότητα οδηγεί σε αδιέξοδο όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.

Όπως επεσήμανε στη Realnews, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος, «σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών που πραγματοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ κάθε έξι μήνες (Τάσεις Οικονομικού Κλίματος), τον περασμένο Ιανουάριο σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις (31,9%) δεν μπορούσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στην κάλυψη βασικών υποχρεώσεων. Με δεδομένη τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, ακόμη και σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, εκτιμώ ότι τον Ιούνιο, το 40% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να πληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις του».

«Είναι επιτακτική η ανάγκη», προσθέτει ο Δ. Ασημακόπουλος, «να μειωθεί ο ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην υπάρχουσα κατάσταση κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα μας, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει στον εμπορικό κόσμο, καθώς από τις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς μέσω των τραπεζών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σχεδόν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, τρεις στις δέκα στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκια, πάνω από τρεις στις δέκα σε ΔΕΚΟ και προμηθευτές και περίπου τέσσερις στις δέκα καθυστερούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Μάλιστα, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου υποστηρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα περίπου 300.000 επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν καθόλου τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σύμφωνα με τα οποία στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται σημαντική πτώση στις τρέχουσες πωλήσεις, η οποία είναι ακόμη βαθύτερη στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κινούνται προς τα πάνω, υποδηλώνοντας χαμηλότερη ρευστοποίηση.

«Οι εξελίξεις στην αγορά είναι ζοφερές», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, «αφού τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμη και σε βασικές υποχρεώσεις, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού». Ενδεικτικό είναι ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς τουλάχιστον 65.000 έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο. Από τις 18.000 επιχειρήσεις που ειδοποιήθηκαν για καθυστερήσεις ΦΠΑ, μόνο οι 1.235 συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να απειλούνται με ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο δίμηνο του έτους στο λιανικό εμπόριο, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών κατά 11,4% και του όγκου κατά 12,2%, αλλά και η κάθετη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους όπως του αυτοκινήτου, ένδυσης - υπόδησης (25%), επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - οικιακού εξοπλισμού (23,2%), φαρμακευτικών προϊόντων - καλλυντικών (22,2%), ακόμη και των τροφίμων και ποτών (12,5%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η ΕΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική των κινήσεών της και να σκεφτεί τις μετατάξεις αγαθών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον καταναλωτή και θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά.

Τα λουκέτα στερούν κρατικά έσοδα

Κάθε λουκέτο, έκτος από στρατιές ανέργων εργοδοτών και εργαζομένων, δημιουργεί τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο, αφού του στερεί τουλάχιστον δέκα πηγές φορολογικών εσόδων, όπως ΦΕΝΠ, ΦΕΦΠ, ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΕΑΥΕΚ, ΦΜΥ, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, χαρτόσημο και δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, «από τα μέχρι σήμερα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2011 έχουν χαθεί έσοδα περίπου 8 δισ. ευρώ. Οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι και οι τακτικές και έκτακτες εισφορές που καλείται να καταβάλει ετησίως κάθε μικρομεσαία και μεγάλη επιχείρηση υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητές της όχι μόνο για εμπρόθεσμη ή μη καταβολή φορο-υποχρεώσεων, αλλά και για την οικονομική της επιβίωση.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα του 2010 τόσο από άμεσους όσο και από έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 11% και 12%, αντίστοιχα. «Η αγωνία όλων των εμπόρων εστιάζεται σήμερα στο εάν θα υπάρξει τέλος στην ύφεση πριν υπάρξει τέλος στην επιχείρηση. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην αγορά είναι ένας “αγώνας χρόνου”. Ποιος, τελικά, θα αντέξει περισσότερο, δηλαδή, η ύφεση ή εμείς, δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το παλεύουμε σκληρά, άνισα και με μεγάλες απώλειες», καταλήγει ο Β. Κορκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: