31.5.11

Στην τελική ευθεία το Μεσοπρόθεσμο...


Τις τελευταίες λεπτομέρειες στα κείμενα της συμφωνίας για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015, βάζουν το απόγευμα της Τετάρτης κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει τόσο στο... θέμα των αποκρατικοποιήσεων όσο και στο φορολογικό «πακέτο» και απομένουν οι λεπτομέρειες στη διατύπωση των κειμένων.

Κύκλοι του υπουργείου διαψεύδουν μείωση του ΦΠΑ το 2011 καθώς τονίζεται ότι «φέτος χρειαζόμαστε έσοδα». Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι «δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας». Ωστόσο, η τρόικα θα έχει λόγο και μάλιστα βαρύνοντα μέσω της τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει.

Επιμέρους, στα εργασιακά θέματα, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στα μείζονα ζητήματα, τα οποία αφορούν: τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την είσοδο των νέων- με πρώτη επαγγελματική εμπειρία- στη δουλειά με μισθό χαμηλότερο του 20%.

Οσον αφορά στα προνοιακά επιδόματα είναι ειλημμένη η απόφαση για την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, εκεί όπου είναι δυνατόν (ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης).

Στο μεταξύ στη Βιέννη θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη η Οικονοµική και ∆ηµοσιονοµική Επιτροπή (EFC) της ΕΕ, το υπηρεσιακό Eurogroup στο οποίο συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις, στο προσεχές Eurogroup σε επίπεδο υπουργών θα αναζητηθεί «πολιτική συμφωνία» για τη νέα στήριξη της Ελλάδας με δάνεια 60 δισ. ευρώ, το αν θα πρόκειται για διμερή δανεισμό , όπως αυτός του σημερινού μνημονίου ή για κεφάλαια από το προσωρινό Ταμείο Στήριξης της Ε.Ε. (EFSF) θα αποφασισθεί αργότερα. Αυτό που προέχει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να υπάρξει συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας το 2012 ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου από την πλευρά του ΔΝΤ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, στη Βιέννη, εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν τα πρώτα ασφαλή πορίσματα την αξιολόγησης τoυ Προγράμματος ενόψει της 5ης δόσης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς. Η αξιολόγηση της τρόϊκας θα ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή.

Η έκβαση των αυριανών συζητήσεων συνδέεται με τη διενέργεια άτυπου Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και τις πληροφορίες για νέο σχέδιο δανειοδότησης της Ελλάδας με κεφάλαια 60 δισ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το 2012 και το 2013.

Εν τω μεταξύ η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και τα στελέχη της τρόικας συνεχίζεται από το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένος ορίζοντας ολοκλήρωσης δεν υπάρχει, ωστόσο κυβέρνηση και Κομισιόν ελπίζουν ότι θα κλείσουν τη διαπραγμάτευση ως αύριο το βράδυ.

«Προχωράμε με τις αποκρατικοποιήσεις και περικόπτουμε δαπάνες. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν με κάθε τίμημα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Παραλλήλως, η αναμενόμενη για σήμερα συνάντηση των στελεχών της Deutsche Telekom με την κυβέρνηση για το θέμα του ΟΤΕ δεν πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με παράγονται του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει «τις αμέσως επόμενες ημέρες».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: