31.5.11

Η χαμένη μαγεία του Καβαλιέρε, προβληματισμός και σενάρια μετά το εκλογικό σοκ...


Για κατάρρευση, κυκλώνα, τη χαμένη μαγεία του Καβαλιέρε και την Ιταλία που γυρίζει σελίδα γράφει ο ιταλικός Τύπος την επομένη της συντριπτικής ήττας της κεντροδεξιάς παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο... «οχυρό» του Μιλάνου και τη Νάπολη, αλλά και την Τεργέστη και το Κάλιαρι της Σαρδηνίας. Προβληματισμοί και σενάρια για τις εξελίξεις στην παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το εκλογικό σοκ. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως ήρθε το τέλος του Μπερλουσκόνι, αλλά δεν ξέρουν εάν θα φύγει μόνος του ή θα χρειαστεί να τον διώξουν...

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αναλυτές συντείνουν στη διαπίστωση ότι οι δημοτικές εκλογές αποτέλεσαν μια διπλή ήττα για τον Ιταλό πρωθυπουργό: με την ξεκάθαρη αριθμητική υπερίσχυση της κεντροαριστεράς, ο Καβαλιέρε χάνει και ένα προσωπικό στοίχημα. Είχε επιλέξει ο ίδιος να μετατρέψει την αναμέτρηση αυτή σε ένα είδος δημοψηφίσματος υπέρ του έργου της κυβέρνησης και κατά των εισαγγελέων, με στόχο μια άνετη διακυβέρνηση μέχρι το 2013.

Οι εκλογείς, όμως, αποφάσισαν να μην τον στηρίξουν. «Δεν παραιτούμαι, ίσα-ίσα, θα τριπλασιάσω τις προσπάθειές μου. Ήθελα να ορίσω την ημερομηνία της κηδείας μου, αλλά τελικά κατάλαβα ότι έχω πολλές δουλειές» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της ήττας. Τα προβλήματα όμως είναι εμφανή και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τους κόλπους της Λέγκας του Βορρά, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα τόνισε πως «πρόκειται για πραγματικό χαστούκι και επιβάλλεται προβληματισμός. «Ή προσφέρουμε νέα δυναμική στην κυβερνητική δράση, ή δεν θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο μήνυμα τον εκλογών» δήλωσε.

Ο Σάντρο Μπόντι, ένας από τους τρεις συντονιστές του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αποφάσισε να παραιτηθεί.

Η αντιπολίτευση ζήτησε ανοικτά από τον Ιταλό πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπόντι και να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Αν αγαπά την χώρα του, πρέπει να το πράξει» δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Πάντως, δύσκολα ο Μπερλουσκόνι θα ακολουθήσει την συμβουλή, ενώ μοιάζει ξεκάθαρο ότι το όλο σχέδιό του -να εξαντλήσει την περίοδο μέχρι το 2013 και να προσπαθήσει στη συνέχεια να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας- δεν μπορεί να θεωρηθεί, στην φάση αυτή, ιδιαίτερα ρεαλιστικό.

Η άνετη νίκη του Τζουλιάνο Πιζαπία στο Μιλάνο, του Λουίτζι Ντε Ματζίστρις στην Νάπολη, του Μάσιμο Τζέντα στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, αποδεικνύουν ότι η σχέση πάθους του Μπερλουσκόνι με μεγάλο μέρος των Ιταλών μετά από 17 χρόνια άρχισε πιθανότατα να γίνεται παρελθόν.

Η Λέγκα του Βορρά μπορεί να προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις για να διατηρήσει τα σημερινά εκλογικά της ποσοστά. Η ομάδα βουλευτών των λεγόμενων «Υπεύθυνων» (που συστήθηκε τους περασμένους μήνες, για να συνδράμει τον Μπερλουσκόνι στο Κοινοβούλιο), δεν αποκλείεται τελικώς να διασπαστεί.

Και οι διάφοροι δελφίνοι (ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο περιφερειάρχης του Μιλάνου Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο), θα διεκδικήσουν όλο και μεγαλύτερη αυτονομία και προβολή, εν όψει της μεγάλης κούρσας για την αντικατάσταση του αρχηγού.

Η κεντροαριστερά, από τη μεριά της, θα πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο εννοεί να ακολουθήσει. Αν σκέφτεται δηλαδή -όπως ζητά σήμερα ο περιφερειάρχης της περιοχής του Μπάρι Νίκι Βέντολα- να οργανώσει εσωτερικές εκλογές για την επιλογή του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει τόσο με το κέντρο, όσο και με την αριστερά και αν θα επιμείνει τελικά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα σενάρια, οι πιθανές εξελίξεις και οι νέες, υπό διαμόρφωση, ισορροπίες συζητώνται. Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με σχολιαστές, είναι ότι ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός ή θα καταφέρει να αλλάξει ριζικά στρατηγική και δημόσιο λόγο ή διαφορετικά θα πρέπει μάλλον να αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ιδέα, ότι κάθε πολιτική σταδιοδρομία έχει μια αρχή, αλλά και ένα τέλος.

«Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δείχνει τον κορεσμό της μεσαίας τάξης, των επιχειρηματιών, των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών που συνιστούν την παραδοσιακή εκλογική βάση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς αν οι ψηφοφόροι αυτοί απείχαν ή ψήφισαν τον Πιζαπία.

»Ένα όμως είναι σίγουρο: οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πια να βλέπουν τον Μπερλουσκόνι, που πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις κατά των δικαστών, που εξευτελίζει τη χώρα στο εξωτερικό και, το κυριότερο, που δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα, δηλαδή την κρίση της οικονομίας και της βιομηχανίας. Ο Μπερλουσκόνι δεν βρίσκεται πια στο ίδιο μήκος κύματος με το εκλογικό σώμα. Η ήττα του στο Μιλάνο έχει υψηλή συμβολική σημασία. Είναι η αρχή της κατάρρευσης».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation ο πρώην δήμαρχος της Βενετίας Μάσιμο Κατσάρι, σχολιάζοντας τη νίκη του Τζουλιάνο Πιζαπία στις δημοτικές εκλογές του Μιλάνου. Η ηγεσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διέρχεται μια ριζική και μη αναστρέψιμη κρίση, τονίζει.

«Το μόνο που μένει να αποδειχθεί είναι αν θα φύγει μόνος του ή θα πρέπει να τον διώξουμε. Είναι δραματικό για την Ιταλία, γιατί η χώρα θα μπει σε μια περίοδο όπου η εκτελεστική εξουσία θα κυβερνά ακόμη λιγότερο απ' ό,τι σήμερα, κι αυτό τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση απαιτεί μια σταθερή κυβέρνηση» αναφέρει.

Πόσο θα διαρκέσει η κατάρρευση του Μπερλουσκόνι; «Το ερώτημα είναι κατά πόσον η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Μπερλουσκόνι θα αντέξει το εκλογικό σοκ. Αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν αποκλείεται πάντως αυτή η κατάσταση να διαρκέσει δύο χρόνια, μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής» εκτιμά ο Μάσιμα Κατσάρι.

Για «κατάρρευση» Μπερλουσκόνι μιλά ο Τύπος

«Κατάρρευση», «ήττα», «κυκλώνας»: ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει έντονα την απώλεια από τη δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι του Μιλάνου, που ήταν φέουδό της, και την αποτυχία της προσπάθειάς της να αποσπάσει τη Νάπολη από την αριστερά στις δημοτικές εκλογές.

Η μετριοπαθής εφημερίδα του Μιλάνου Corriere della Sera έχει τίτλο «Η κεντροδεξιά χάνει από το Μιλάνο ως τη Νάπολη» και γράφει σ' ένα αυστηρό κύριο άρθρο για τον πρωθυπουργό: «Το χαστούκι [του πρώτου γύρου] έγινε ήττα».

«Δεν είναι αρκετό για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πει ότι η ήττα ήταν αναμενόμενη. Τόσο αυτός, όσο και ο [σύμμαχός του της Λέγκας του Βορρά] Ουμπέρτο Μπόσι βγαίνουν ταπεινωμένοι από την ετυμηγορία του Μιλάνου» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει τις φωτογραφίες των νέων αριστερών δημάρχων που γιορτάζουν τις νίκες τους στο Μιλάνο (ο Τζουλιάνο Πιζαπία) και στη Νάπολη (ο Λουίτζι Ντε Ματζίστρις).

Η αριστερή Repubblica έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ήττα του Μπερλουσκόνι» και εκτιμά στο κύριο άρθρο της, το οποίο υπογράφει ο διευθυντής της Έτζιο Μάουρο, πως «η Ιταλία των κοινοτήτων στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι: η χώρα θέλει να γυρίσει σελίδα».

Την ίδια προειδοποίηση απευθύνει και η εφημερίδα του Τορίνου La Stampa, η οποία έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η κατάρρευση του Μπερλουσκόνι», ενώ τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της για τις δημοτικές εκλογές «Η χαμένη μαγεία του Καβαλιέρε». «Η χθεσινή ψήφος σηματοδοτεί ένα πολύ ισχυρό άνεμο αλλαγής που ξεπέρασε τη διοικητική αξία αυτών των εκλογών» υπογραμμίζεται.

«Μπερλουσκόνι, ήττα στις πόλεις», διαπιστώνει στην πρώτη σελίδα της η Il Messaggero, η οποία ζητεί «να ακουστεί το μήνυμα των καλπών».

«Μέσα στις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες, θα ξέρουμε αν η ήττα του πρωθυπουργού, της πλειοψηφίας του, της συμμαχίας με τον Μπόσι, αντιπροσωπεύει το τέλος της εποχής Μπερλουσκόνι, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ή μόνον ένα ντεραπάρισμα του Καβαλιέρε, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν» γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Για την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η οποία έχει τίτλο «Διπλός κυκλώνας για την πλειοψηφία», «το πρόσωπο της Ιταλίας άλλαξε μέσα σε 15 ημέρες. Η αλλαγή είναι βαθιά και ριζική».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: