7.5.11

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές κουρτίνες στο Λουξεμβούργο ...



Νέος γύρος σεναρίων και φημολογίας για το μέλλον του ελληνικού χρέους ξεκινάει σήμερα, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της κρυφής συνάντησης που είχε χθες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου με ευρωπαίους συναδέλφους του.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, το ... βασικό ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς και η συνέχιση του Μνημονίου και μετά το 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί, ο Γ.Παπακωνσταντίνου επεδίωξε μια αναθεώρηση του Μνημονίου, με πιο χαλαρούς στόχους, καθώς και χρονική αναδιάρθρωση της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, λέγεται πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ζητάει δεσμεύσεις από ΕΕ-ΔΝΤ για κάλυψη μέρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας το 2012 - που ανέρχονται περίπου στα 27 δισ. ευρώ - σε περίπτωση που η χώρα δεν καταφέρει να βγει μέχρι τότε για δανεισμό στις αγορές.

Όσον αφορά, το ιδιωτικό δάνειο, που διακρατούν οι τράπεζες και τα Ταμεία, φέρεται να τέθηκε προς συζήτηση η λύση της εθελοντικής επιμήκυνσης.

Άλλο σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανία προτείνει επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2012 (περίπου 27 δισ. ευρώ από τα 35 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες) και κάλυψη του υπόλοιπου ποσού από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Κάθε λύση πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα αφορά εθελοντική επιμήκυνση, η οποία δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: