3.5.11

Ελβετία: «Πάγωσαν» τις καταθέσεις Καντάφι, Μουμπάρακ και Μπεν Αλι...


Κεφάλαια ύψους 650 εκατ. ευρώ τα οποία ανήκουν στους (πρώην και νυν) δικτάτορες χωρών της Βόρειας Αφρικής εντόπισαν οι τραπεζικές αρχές της Ελβετίας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών της Ελβετίας Μισελίν Καλμί – Ρέι οι καταθέσεις που ανήκουν στον... λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, και τους πρώην προέδρους της Αιγύπτου και της Τυνησίας έχουν πλέον «παγώσει».

Οπως διευκρίνισε από την Τύνιδα η ελβετίδα υπουργός στον Καντάφι ανήκουν περίπου 280 εκατ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο ποσό (320 εκατ. ευρώ) βρέθηκε σε καταθέσεις που σχετίζονται με τον ανατραπέντα ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι ελβετικές αρχές έχουν παραγγείλει από τις τράπεζες το «πάγωμα» όλων των (άυλων) περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ηγέτες και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως πρόσθεσε η κυρία Καλμί – Ρέι, η Τυνησία και η Αίγπυπτος έχουν ήδη εκκινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση αυτών των χρηματικών ποσών. Ωστόσο, πρόσθεσε η ίδια, δεν έχουν κατατεθεί προς το παρόν τα στοιχεία εκείνα που θα αποδείκνυαν πιθανή προέλευση των ποσών από έκνομες ή εγκληματικές ενέργειες και θα νομιμοποιούσαν τη διεκδίκηση των χρημάτων που σχετίζονται με τους πρώην ηγέτες Τυνησίας και Αιγύπτου.

Σε κάθε περίπτωση οι λογαριασμοί αυτοί θα παραμείνουν «κλειδωμένοι» για τρία χρόνια προκειμένου να κατατεθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στις αρχές της Ελβετίας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: