19.5.11

Η Ευρώπη «ψηφίζει» Λαγκάρντ...


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιθυμεί να επιλεγεί ως διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ένας "ισχυρός και ικανός" Ευρωπαίος υποψήφιος, όπως δήλωσε την Πέμπτη η ... εκπρόσωπος του Μπαρόζο.

"Είμαστε της γνώμης ότι μπορούμε να βρούμε ισχυρούς υποψήφιους στην Ευρώπη, για να διαδεχθούν τον Ντομινίκ Στρος-Καν", ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για απόπειρα βιασμού μιας εργαζόμενης σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, δήλωσε η εκπρόσωπος, Πία Αρενκίλντε.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι ένας Ευρωπαίος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ και πως το γεγονός ότι ο Στρος-Καν παραιτήθηκε πριν από τη λήξη της θητείας του είναι ένα επιχείρημα προς την κατεύθυνση αυτή.

"Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να προτείνουμε έναν Ευρωπαίο υποψήφιο. Φυσικά, αυτήν τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες γι' αυτό, δεν θα πω ονόματα, όμως θα το συζητήσουμε στους κόλπους της ΕΕ. Έχει φυσικά μεγάλη σημασία να βρούμε γρήγορα μια λύση" σημείωσε.

"Βεβαίως, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επίσης δικαίωμα να πάρουν μία από τις θέσεις -είτε του επικεφαλής του ΔΝΤ είτε της Παγκόσμιας Τράπεζας- μεσοπρόθεσμα" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. "Όμως, στην παρούσα κατάσταση, δεδομένων των σημαντικών προβλημάτων μας με το ευρώ, στα οποία εμπλέκεται πολύ το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταστεί δυνατό να προταθεί ένας Ευρωπαίος υποψήφιος" πρόσθεσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, το γεγονός ότι η θητεία του Στρος-Καν τερματίστηκε πρόωρα, αποτελεί ένα επιπλέον επιχείρημα για να διοριστεί ένας Ευρωπαίος για το υπόλοιπο της θητείας του.

Στο Παρίσι, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφέρεται ως πιθανή διάδοχος του Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει μία κοινή πρόταση για τον υποψήφιο.

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός κεφαλαίων στο ΔΝΤ, κάλεσε το διεθνή οργανισμό να επιλέξει το διάδοχο του Στρος-Καν με "ανοιχτό και διαφανή" τρόπο και βασιζόμενος στις ικανότητες του υποψηφίου.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την άλλη, έχει εξαιρετική γνώμη για τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, που προωθείται ως η επόμενη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε μία γερμανική κυβερνητική πηγή.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: