24.6.11

Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €...


Αντιμέτωποι με πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα βρίσκονται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Το πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα περιλαμβάνει εισφορά - σοκ για περισσότερους από τρία εκατομμύρια συνεπείς φορολογουμένους. Πλήττει όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το μέγεθος των...
επιβαρύνσεων αναγνωρίζει και ο Ευ. Βενιζέλος


Πρωτοφανούς σκληρότητας είναι το φορολογικό πακέτο στο οποίο συμφώνησαν χθες κυβέρνηση και τρόικα. Περιλαμβάνει "έκτακτη" εισφορά-σοκ σε πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενους με ορίζοντα τετραετίας για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και συντελεστές από 1% έως 4%, μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 στα 8.000 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες το οποίο μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 300 ευρώ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ πέρυσι, και αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση 6 λεπτών ανά λίτρο.

Επιπλέον η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει με συντελεστή 5% για βουλευτές, αιρετούς σε ΟΤΑ, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημόσιων οργανισμών χωρίς εισοδηματικό όριο, ενώ αναστέλλεται το μέτρο της επιβολής ειδικού τέλους σε όλα τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τις παραπάνω επώδυνες αλλαγές στο φορολογικό πακέτο, οι οποίες θα περιέχονται στον Εφαρμοστικό Νόμο (δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα), ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραδέχτηκε πως οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι το κύριο βάρος της προσαρμογής σηκώνουν τα μεσαία εισοδήματα.

Πρόσθεσε, όμως, πως οι επιλογές της κυβέρνησης έχουν ως βασικό στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δανειοδότησης (5η δόση) και να διασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος είχε αλλεπάλληλα ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά χθες το βράδυ, οπότε και "κλείδωσε" η συμφωνία επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015 και του Εφαρμοστικού Νόμου.

Οπως είπε, όταν ανέλαβε το υπουργείο υπήρχαν αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 28,6 δισ. μέχρι το τέλος του 2015.
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως το τελικό φορολογικό πακέτο είναι πολύ πιο "άγριο" σε σχέση με τα μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι στην αρχική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Από το δίλημμα μείωση του αφορολόγητου ή επιβολή έκτακτης εισφοράς, καταλήξαμε και στο ψαλίδισμα του αφορολόγητου και στον "κεφαλικό φόρο".

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά μόνο στις αλλαγές επί συγκεκριμένων μέτρων και σημείωσε ότι τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο θα ισχύσουν κανονικά. Δηλαδή η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης από τον Σεπτέμβριο, οι έκτακτες εισφορές σε ΙΧ υψηλού κυβισμού και πισίνες, η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Τέλος, οι πρόσθετες -πέραν δηλαδή αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί- περικοπές δαπανών υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ
Εισφορά - σοκ από 1% έως 4% έως το 2015

Ερχεται ο... κεφαλικός φόρος. Η "έκτακτη" εισφορά επιβάλλεται από φέτος (εισοδήματα 2010) και θα είναι... μόνιμη μέχρι και το 2015. Αφορά περίπου 3.000.000 φορολογούμενους με εισοδήματα πραγματικά ή τεκμαρτά άνω των 12.000 ευρώ. Η εισφορά θα υπολογίζεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 4% για το σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ως εξής:
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Από 12.000 - 20.000 ευρώ με συντελεστή 1%.
Από 20.001 - 50.000 ευρώ 2%.
Από 50.001 - 100.000 3%.
Ανω των 100.000 ευρώ 4%.

Εξάλλου εισφορά 5% επί του συνολικού εισοδήματος επιβάλλεται στους βουλευτές, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα μετακλητά στελέχη επιπέδου γενικού, ειδικού γραμματέα και διοικητή οργανισμού.

Η έκτακτη εισφορά είναι το πλέον επαχθές μέτρο, καθώς επιβάλλεται σε εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί και πλήττει κατά κύριο λόγο τους συνεπείς φορολογούμενους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Επίσης δημιουργούνται στρεβλώσεις για φορολογούμενους με εισοδήματα κοντά στα όρια που αλλάζουν οι συντελεστές (π.χ 20.100 ευρώ) με το υπουργείο Οικονομικών να φέρεται έτοιμο να κάνει διορθώσεις σε αυτό το σημείο.

ΤΕΛΟΣ 300 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Μείωση αφορολόγητου στις 8.000 €

Μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ και έρχεται τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Πιο αναλυτικά, το κλιμάκιο εισοδήματος από τις 8.000 - 12.000 ευρώ που σήμερα είναι αφορολόγητο θα φορολογείται με συντελεστή 10%. Με τη μείωση 2,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο μέχρι και 400 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο για τους νέους εργαζομένους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και τους αναπήρους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι κάτω των 65 θα έχουν μια πρώτη "πικρή" γεύση από τον επόμενο μήνα με την αύξηση του φόρου που θα παρακρατείται κάθε μήνα.
Εισφορά-σοκ σε όλους πάνω από 12.000 €

Εξάλλου επιβάλλεται ειδικό τέλος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Θα είναι μόνιμο και το ύψος του θα καθορίζεται ανάλογα με την περιοχή όπου ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα.

Μεσοσταθμικά θα ανέρχεται σε 300 ευρώ και θα επιβάλλεται πέντε χρόνια μετά την έναρξη επαγγέλματος. Οι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος, ενώ όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα επιβαρύνονται και με την έκτακτη εισφορά.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 6 ΛΕΠΤΑ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Στις 200.000 ευρώ μειώνεται το αφορολόγητο του ΦΑΠ

Στο μισό πέφτει το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Από τις 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα σε ατομικό επίπεδο μειώνεται στις 200.000 ευρώ. Το σχέδιο για την επιβολή ενός νέου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εγκαταλείφθηκε αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, "δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και πρέπει να αναζητήσουμε κίνητρα για την οικοδομή". Παράλληλα θα επιβληθεί και έκτακτη εισφορά, πιθανότατα πάνω από τις 400.000 ευρώ.

Οσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, αυξάνεται από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Με την αύξηση του φόρου η επιβάρυνση υπολογίζεται σε 6 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες θέρμανσης.

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: