29.6.11

Ντέϊβιντ Κάμερον - Αντιμέτωπος με μεγάλη απεργία στο δημόσιο τομέα...


Περισσότεροι από 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να απεργήσουν αύριο Πέμπτη στη Βρετανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Η απεργία θα πλήξει κυρίως τα σχολεία, αλλά και τους ελέγχους στα μεγάλα αγγλικά αεροδρόμια, καθώς το 70% των υπαλλήλων ανήκουν στο συνδικάτο PCS που συνδιοργανώνει την απεργία.

Τα... συνδικάτα πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε το 2007 η κυβέρνηση των Εργατικών εγγυάται τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος συντάξεων. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη γιατί οι συνταξιούχοι είναι σήμερα περισσότεροι και ζουν περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να μετατοπιστεί η ηλικία συνταξιοδότησης και να αυξηθούν οι εισφορές. «Απευθύνομαι σ αυτούς που θέλουν να απεργήσουν ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και τους λέω ότι η απεργία είναι λάθος, γι αυτούς, για τον κόσμο που υπερασπίζονται, και για τη χώρα», δήλωσε στο Μπέρμιγχαμ. «Οι αλλαγές που προτείνουμε συνιστούν μια καλή συμφωνία. Μια δίκαιη συμφωνία για όσους κερδίζουν λιγότερα».
Ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επεσήμανε την ανάγκη να γίνει μεταρρύθμιση των συντάξεων και επέκρινε την απεργία, λέγοντας ότι θα έχει επιπτώσεις στους πολίτες. «Οι απεργίες αποτελούν ένδειξη αποτυχίας και των δύο πλευρών και η αυριανή κινητοποίηση είναι λάθος», είπε στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της σκιώδους κυβέρνησής του. «Καταλαβαίνω γιατί οι δάσκαλοι είναι τόσο οργισμένοι με την κυβέρνηση. Τους καλώ να αναρωτηθούν όμως κατά πόσον η αναταραχή στις αίθουσες διδασκαλίας θα κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματά τους. Δεν κερδίζεις την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τις συντάξεις προκαλώντας αναταραχή - ιδιαίτερα την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Η Εθνική Ένωση Δασκάλων υπολογίζει ότι το 85% των σχολείων είτε θα παραμείνουν κλειστά είτε θα υπολειτουργήσουν. Μέχρι χθες το βράδυ, 3.206 σχολεία είχαν ανακοινώσει ότι αύριο θα παραμείνουν κλειστά και 2.206 ότι θα υπολειτουργήσουν. Από την απεργία θα πληγούν επίσης τα πανεπιστήμια και τα κολέγια.

Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να είναι με το μέρος των απεργών: δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Independent έδειξε ότι το 50% ζητά από την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απεργίες του δημόσιου τομέα αν δεν τις προσυπογράφει τουλάχιστον το 50% των υπαλλήλων. Το 32% έχει αντίθετη άποψη.

Τα συνδικάτα όμως δεν πτοούνται. Και ελπίζουν η αυριανή απεργία να είναι το πρώτο βήμα προς μια γενική απεργία που θα γίνει το φθινόπωρο και θα είναι η μεγαλύτερη από το 1926. Η απεργία εκείνη είχε οργανωθεί από τους ανθρακωρύχους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των εισοδημάτων τους και είχε κρατήσει εννιά ημέρες. Η συντηρητική κυβέρνηση δεν υποχώρησε και οι ανθρακωρύχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δράση. Οι τελευταίες μεγάλες απεργίες στη Βρετανία έγιναν το 1984-85, με πρωτοβουλία πάλι των ανθρακωρύχων. Και ηττήθηκαν ξανά. «Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», βεβαιώνει ο Ντέιβ Πρέντις, γενικός γραμματέας του Unison, ενός άλλου από τα συνδικάτα που συμμετέχουν στην απεργία.

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον μόλις ανέλαβε την εξουσία, πριν από ένα χρόνο. Ο στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2014, κυρίως μέσα από την κατάργηση 330.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς είχαν κατέβει στους δρόμους οι φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για την απότομη αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα γνώρισε μια πρωτοφανή κινητοποίηση του δημόσιου τομέα, με μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο δρόμο. Την περασμένη εβδομάδα εξέφρασαν την οργή τους οι στρατιωτικοί, γιατί θεωρούν ότι οι περικοπές τους πλήττουν σε μια στιγμή που έχουν δύο μέτωπα ανοιχτά: το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: