16.6.11

Γαλλική πατέντα o φράχτης του αίσχους....


www.ethnos.gr
Γαλλικής προέλευσης και προορισμένος για... καταστάσεις πολιορκίας, είναι ο φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς, που ξάφνιασε χθες τους διαδηλωτές στη Βουλή και λειτούργησε ως προστατευτικό "παραπέτασμα" για το Κοινοβούλιο και τις αστυνομικές δυνάμεις που το φρουρούσαν.

Δοκιμασμένος σε...
μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γένοβα το 2002, ο χαλύβδινος φράκτης αποκτήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ εδώ και περίπου δύο χρόνια, αλλά παρέμενε ως λύση "εκτάκτου ανάγκης" στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Η Αστυνομία ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του μετά τα σοβαρά επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008, γι' αυτό μετέβησαν στη Γαλλία δύο αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων για να ενημερωθούν σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις προδιαγραφές του.

Λίγο καιρό μετά αγοράστηκε από τα ΜΑΤ, μετά από πρόχειρο διαγωνισμό και σύμφωνα με πληροφορίες στοίχισε περίπου 40.000 ευρώ (20.000 το κάθε κομμάτι).

Ο φράκτης αυτός έχει κατασκευαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να αντέχει σε πολύ μεγάλες πιέσεις. Συγκεκριμένα, αποτελείται από δύο κομμάτια ύψους 2.20 μ. και συνολικού μήκους 15 μέτρων, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους όταν στήνονται, ενώ μεταφέρονται αποσυναρμολογημένα με τρέιλερ, από φορτηγό της Αστυνομίας.

Αθραυστος
Οταν στήνεται στο σημείο που καθορίζεται από τον αστυνομικό σχεδιασμό, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να πέσει, γιατί στηρίζεται με μεταλλικά δοκάρια-κόντρες από την πίσω πλευρά, καθώς και από το τρέιλερ μεταφοράς του.

Επίσης είναι άθραυστος, γιατί όλος ο σκελετός είναι ατσάλινος, όπως επίσης και το πλέγμα που είναι ενδιάμεσα, ενώ το πλεξιγκλάς, που προστατεύει τους αστυνομικούς από μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, αποτελεί ασφαλές υλικό γι' αυτή τη χρήση.

Ο φράκτης φέρει παραθυράκια, τα οποία ανοίγουν από την πλευρά των αστυνομικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρίψη δακρυγόνων και χημικών, αλλά και πόρτα για να περνούν οι δυνάμεις αν χρειαστεί να βγουν μπροστά για να αποκρούσουν επιθέσεις.

Οπως έλεγαν χθες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, η λογική του φράχτη έχει δύο όψεις: την πρακτική και την... πολιτική.

Η πρώτη αποσκοπεί στο να αποφευχθούν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα, ειδικά σε ιδιαίτερα μεγάλες διαδηλώσεις και ειδικές καταστάσεις.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τις εντυπώσεις για την Αστυνομία. Η χρήση του τεχνικού εμποδίου αφήνει την έντονη εντύπωση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι σε άμυνα, αφού αυτό που φαίνεται είναι ο κόσμος να προσπαθεί να το ρίξει.

Διπλό όφελος
Με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, και οι αστυνομικοί είναι πιο ασφαλείς, άρα και πιο ψύχραιμοι, αλλά και το πλήθος δεν εξαγριώνεται μαζί τους, όπως σε συμπλοκές "εκ του συστάδην".

Για τον λόγο αυτόν, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το απόκτημά της σε αυτή τη συγκυρία, που οι πολίτες έχουν εξαγριωθεί από τις αβάστακτες πιέσεις που δέχονται από τα οικονομικά μέτρα και είναι πολύ εύκολο να γίνει έκρηξη που δεν θα ελέγχεται, σε μια μαζική κινητοποίηση όπως η χθεσινή, αλλά και η καθημερινή παρουσία των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

ΠΡΙΝ 11 ΗΜΕΡΕΣ
Η πρώτη "επιστράτευση"

Ο φράχτης είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται. Η πρώτη ήταν την προπερασμένη Κυριακή, στην τεράστια διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις τον είχαν στήσει στην οδό Ακαδημίας, για να εμποδίσουν τυχόν απόπειρα επίθεσης στη Βουλή από την πλευρά αυτή.

Την ίδια μέρα είχαν κατεβάσει στο κέντρο και είχαν σταθμεύσει στην οδό Ρηγίλλης και τη θωρακισμένη αύρα με το κανονάκι που πετάει νερό με φοβερή πίεση, την οποία αγοράσαμε από το Ισραήλ το 2004, αντί 380.000 ευρώ.

Σκηνές πανικού στο Σύνταγμα
Αναρχικοί εναντίον ακροδεξιών

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι μεταξύ κουκουλοφόρων και ακροδεξιών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Η παρουσία των ακροδεξιών ήταν έντονη από νωρίς χθες το πρωί. Είχαν καθίσει στο σημείο της πλατείας που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και B. Γεωργίου A'. Στη μία το μεσημέρι έφτασαν στο Σύνταγμα τα μπλοκ των ακροαριστερών οργανώσεων, που συμμετείχαν στην πορεία μέσω της Πανεπιστημίου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα μπλοκ με κουκουλοφόρους.

Την ώρα που βρίσκονταν στη διασταύρωση Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου, μία ομάδα ακροδεξιών βγήκε από το στενό και άρχισε να τους χτυπάει με ρόπαλα και ξύλα. Οι κουκουλοφόροι αντεπιτέθηκαν και τους καταδίωξαν μέσα στο στενό και μέχρι την οδό Ακαδημίας. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής εκτυλίχτηκαν σκηνές πανικού, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες βγήκαν και μαχαίρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας κουκουλοφόρος.

Προσπάθεια να αποτραπούν τα έκτροπα
Πώς ξέφυγε η κατάσταση από κάθε έλεγχο

Τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν χθες πολλοί "Αγανακτισμένοι" του Συντάγματος, που στράφηκαν κατά των κουκουλοφόρων προσπαθώντας να αποτρέψουν τα επεισόδια.

Οι ταραξίες απομονώθηκαν αρχικά από το συγκεντρωμένο πλήθος, στη συνέχεια όμως η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. "Αγανακτισμένοι", που έχουν οργανωθεί σε ομάδες και βρίσκονται ανελλιπώς στην πλατεία τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθούσαν να επαναφέρουν την ηρεμία, ενώ από τη μεγαφωνική εγκατάσταση ακούγονταν εκκλήσεις για περιφρούρηση του ειρηνικού χαρακτήρα των διαδηλώσεων.

Στο αυτοσχέδιο ιατρείο της πλατείας Συντάγματος διακομίστηκαν πολλοί με αναπνευστικά και διάφορα άλλα προβλήματα, ενώ το πλήθος είχε διασκορπιστεί στην Ερμού, στη Φιλελλήνων, στην Αμαλίας και στους γύρω δρόμους.

Καταγγελία για κουκουλοφόρους με... πολιτικά
Εξηγήσεις ΕΛ.ΑΣ. για βίντεο, φωτογραφίες

Απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν από φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας, έδωσε με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Σχετικά με το υλικό που απεικονίζει αστυνομικούς των ΜΑΤ, πίσω από τους οποίους βρίσκονται άτομα με πολιτική περιβολή και έχουν καλυμμένο μέρος του προσώπου τους, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αναφέρει ότι πρόκειται για παλαιότερη φωτογραφία και όχι από τα χτεσινά επεισόδια, γιατί οι αστυνομικοί φοράνε χειμερινή στολή.

Σχετικά με το υλικό που εμφανίζει άτομα να μεταφέρουν μεταλλικούς σωλήνες και κοντάρια, η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ λέει ότι τα άτομα αυτά είναι πράγματι αστυνομικοί "οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχείρηση για τη μεταφορά τους, ως κατασχεμένα αντικείμενα, ύστερα από τη σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού".

Αυλαία μετα μουσικής
Οι "Αγανακτισμένοι" μένουν πλατεία

Στους γνώριμους ρυθμούς της άρχισε να επιστρέφει η πλατεία Συντάγματος μετά τις 6 το απόγευμα. Παρά τις εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες χημικών που ερρίφθησαν και τα εκτεταμένα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή κινητοποίηση, οι "Αγανακτισμένοι" δεν εγκατέλειψαν την πλατεία. Αμέσως μόλις η ατμόσφαιρα άρχισε να καθαρίζει, χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν και πάλι το Σύνταγμα. Εθελοντές με σακούλες μάζευαν τα σκουπίδια, άλλοι έριχναν νερό στην άσφαλτο, ενώ σε μία συμβολική κίνηση "ειρήνευσης" διαδηλωτές τοποθέτησαν 4 ελαιόδεντρα πάνω στο οδόστρωμα, στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.

Από τα μεγάφωνα τονιζόταν ότι η λαϊκή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί με θέμα "Μένουμε πλατεία", ενώ οι "Αγανακτισμένοι" δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά τις 8 το βράδυ, οπότε ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει κι άλλο, διοργανώθηκε συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και άλλους καλλιτέχνες.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: