27.6.11

Θύματα...


Tου Γιώργου Λακόπουλου

Δυο θύματα είχε ο ανασχηματισμός. Και τα δυο ήταν οι σημαίες του Γιώργου Παπανδρέου για χρόνια. Η αρχή έγινε με τις ποσοστώσεις των γυναικών. Ανέκαθεν επέμενε να εκπροσωπούνται τα δύο φύλα παντού με ... ίσο ποσοστό. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με χίλια ζόρια υποχώρησε στο 40%. Εκτοτε στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και στα ψηφοδέλτια που κατάρτιζε έπρεπε οι τέσσερις στους δέκα να είναι γυναίκες. Στα «αριστίνδην» ψηφοδέλτια που διαμόρφωσε πέντε φορές συνολικά ο ίδιος - το ευρωψηφοδέλτιο και το Επικρατείας - τα δύο φύλα εκπροσωπούνταν ισότιμα και εναλλάξ.
Και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες. Στις περασμένες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση το ΠΑΣΟΚ δεν πρότεινε ούτε μια γυναίκα για υποψήφια περιφερειάρχη. Η ποσόστωση άρχισε να ξηλώνεται. Και στην τρίτη κατά σειρά κυβέρνηση που σχημάτισε, οι γυναίκες έγιναν Ιφιγένειες. Ακούγεται απίστευτο ότι η 42μελής κυβέρνηση Παπανδρέου έχει μόνο τέσσερις γυναίκες - εκ των οποίων οι τρεις σε ένα υπουργείο!
Μια από αυτές προσωποποιεί και το τέλος της «πράσινης ανάπτυξης» - το δεύτερο θύμα του ανασχηματισμού. Η τοποθέτηση της - εξωκοινοβουλευτικής - Τίνας Μπιρμπίλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος ταυτίστηκε με την επιμονή του Γιώργου να δώσει αντίστοιχα μήνυμα περιβαλλοντικής πολιτικής. Αντικομφορμίστρια, με το ένα μάτι πάντα στις ανησυχίες του εγχώριου και διεθνούς οικολογικού κινήματος, αυτοαποψιλωμένη από όλα τα κρατικά προνόμια για υπουργούς. Στάθηκε από την αρχή απέναντι στη νοοτροπία που επέβαλλε να παίρνει προτεραιότητα στην ασκούμενη πολιτική το «οικοπεδάκι του φτωχού». Ή να χρησιμοποιείται το αυθαίρετο του μικρομεσαίου με την Τρίτσεια λογική «αν το δηλώσεις μπορεί να το σώσεις» για να αντλεί το κράτος έσοδα, κατά καιρούς. Οτι διασώθηκε στον πρώτο ανασχηματισμό έδειχνε τις αντιστάσεις του Παπανδρέου στην πίεση του νέου δόγματος «λεφτά να 'ναι και από όπου να 'ναι». Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι τώρα στη θέση της μπήκε ο εισηγητής αυτού του δόγματος.
Μπορεί μια κυβέρνηση χωρίς πολλές γυναίκες και χωρίς περιβαλλοντικές ευαισθησίες να είναι και πιο επιτυχημένη; Η λογική μάλλον το αντίθετο προεξοφλεί. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός άφησε το προφίλ του να θολώσει στις πιο αστραφτερές πλευρές του και ακολούθησε την πεπατημένη. Ετσι παρακάμφθηκε αυτό που έλεγε ο αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ: «Είναι προτιμότερο να αποτύχεις πρωτότυπα, παρά να επιτύχεις μιμούμενος».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: