10.7.11

100.000 «ύποπτες» συντάξεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο...


Πάνω από 100.000 "ύποπτες" συντάξεις -που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους φαντάσματα, σε αναπήρους-"μαϊμού" αλλά και σε άτομα που έχουν μείνει μόλις λίγους μήνες στη χώρα- θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι... σε εξέλιξη εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη "λεηλασία" των Ταμείων.

Ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από "κόσκινο" για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες.

Τις 40.000 υπολογίζεται ότι φτάνουν οι συντάξεις, που καταβάλλουν τα Ταμεία σε ασφαλισμένους "φαντάσματα". Από τους πρώτους ελέγχους έχουν αποκαλυφθεί 20.000 περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε... ανύπαρκτους ασφαλισμένους και ήδη σταμάτησε η καταβολή των χρημάτων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή των συνταξιούχων, που έγινε το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο Δημόσιο, στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ. Συγκεκριμένα ήρθαν στο φως οι εξής περιπτώσεις:

Εικονικοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Διαπιστώθηκε πως 8.000 άτομα δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Η καταβολή των συντάξεων στους συγκεκριμένους "δικαιούχους" σταμάτησε πριν από ένα τρίμηνο και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για το Ταμείο θα φτάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

Εικονικές περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Από τα στοιχεία προέκυψε πως υπάρχουν περίπου 4.000 άτομα, που δεν προσήλθαν να απογραφούν. Και σε αυτή την περίπτωση διακόπηκε η καταβολή των συντάξεων.

Εικονικές επικουρικές συντάξεις στο Δημόσιο. Μία από τις πρωτοτυπίες του ασφαλιστικού συστήματος -που αποκαλύφθηκε μετά την απογραφή- είναι πως 4.500 άτομα έπαιρναν επικουρική σύνταξη χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου). Η διαδικασία διακοπής των συντάξεων έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται πως το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία θα φτάσει τα 16.2 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πού κατευθύνονται τα χρήματα των Ταμείων. Στο ΙΚΑ η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: