1.7.11

Εβδομαδιαίο "άλμα" 11,7% για τις τράπεζες του Χ.Α.


Του Δημήτρη Ζάντζα

Τέσσερις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις συμπλήρωσε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτη του Χ.Α., που έκανε «ποδαρικό» στον Ιούλιο με κλείσιμο πάνω από τις 1.300 μονάδες, για πρώτη φορά σε διάστημα ενός περίπου μηνός.

Καταλυτική η επίδραση του κλάδου των τραπεζών, με...


διψήφια ποσοστιαία εβδομαδιαία κέρδη, καθώς η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου απήλλαξαν την αγορά από την αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών.

Στο θετικό κλίμα της ημέρας συνέβαλαν και οι δηλώσεις του επιτρόπου Olli Rehn, ο οποίος χαρακτήρισε «πρακτικά σίγουρη» την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και ξένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το ύψος του νέου «πακέτου» στήριξης προς την Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 85 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις εργασίες του έκτακτου Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, αντί για την Κυριακή όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί στους «ρυθμούς» όσων συζητηθούν και/ ή αποφασιστούν μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές αν θα πρέπει να αναμένεται αύριο κάποια ανακοίνωση και για το νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, πέραν όσων αφορούν την 5η δόση.

Σημειώνουν ακόμη ότι με τα σημερινά δεδομένα, σταδιακά θα πρέπει να αναμένεται ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου στο ελληνικό ταμπλό με επίκεντρο τις τράπεζες και τίτλους εταιρειών που βρίσκονται υπό αποκρατικοποίηση, ωστόσο τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει πλέον στους εταίρους και πιστωτές ότι είναι ικανή να υλοποιήσει αποτελεσματικά τις νέες δεσμεύσεις.

«Η τιμολόγηση των θετικών μηνυμάτων που δόθηκαν από τη Βουλή θα πρέπει να θεωρείται ως ολοκληρωθείσα και το βάρος πλέον πέφτει στις εποικοδομητικές εξελίξεις που αναμένονται από την υλοποίηση όσων περιλαμβάνονται στα προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά αναμένεται να ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά να διορθώνει όλη την πτωτική υπερβολή που την έφερε και την κράτησε δέσμια στα τρέχοντα επίπεδα απαξίωσης, κίνηση που εκτιμούμε ότι θα αυξάνει ρυθμούς όποτε οι οικονομικές εξελίξεις δεν παρεκκλίνουν από τα προγραμματισθέντα» σχολιάζει στο εβδομαδιαία δελτίο της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,30% στις 1.308,48 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και έχοντας κινηθεί σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τα συνολικά εβδομαδιαία κέρδη του Δείκτη διαμορφώθηκαν σε 6,16%.

Την Παρασκευή διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 28,24 εκατ. τεμαχίων αξίας 97,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 93 μετοχές ολοκλήρωσαν ενισχυμένες, 42 υποχώρησαν και 145 παρέμειναν αμετάβλητες.

Αναλυτικά από τον FTSE20, η ΑΤΕ έκλεισε με άνοδο 11,03% στα 1,51 ευρώ, ακολούθησαν η Eurobank και ΕΤΕ ενισχυμένες 7,43% και 5,48% στα 3,47 και 5,20 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε 5,19% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Alpha Bank στα 3,65 ευρώ.

Ενισχυμένοι σε ποσοστό άνω του 4% ακολούθησαν οι τίτλοι των MIG, Τρ. Πειραιώς, ΔΕΗ και Τρ. Κύπρου, με κέρδη 3,23% και 2,94% ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση οι Marfin Popular Bank και Μυτιληναίος, ενώ ανοδικά άνω του 2% κινήθηκαν και οι μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τ.Τ. και Ελλάκτωρ. Σε ποσοστό 1,38% και 0,16% ενισχύθηκαν οι ΕΛΠΕ και Coca-Cola 3E στα 6,60 και 18,55 ευρώ, ενώ η Βιοχάλκο έκλεισε αμετάβλητη στα 4,00 ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι μετοχές των Jumbo, ΟΤΕ και Τιτάν, σε ποσοστό 1,15%, 0,47% και 0,30% αντίστοιχα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: