22.7.11

300.000 επιχειρήσεις χρωστούν στο ΙΚΑ 6,2 δισ. ευρώ ...


Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες σε επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οφειλές προς Ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ. Στόχος είναι φέτος να εισπραχθεί ένα ποσό της τάξης του... 1,1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι οι ασφαλιστικοί φορείς κατάφεραν να πάρουν 940 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το ΙΚΑ, από τα στοιχεία προκύπτει πως χρωστούν 108.523 επιχειρήσεις που βρίσκονται εν λειτουργία, ωστόσο μόνο 38.523 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως 437 επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ και αν δεν μπουν στη ρύθμιση θα εφαρμοστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (π.χ. κατασχέσεις).

Μεταξύ των οφειλετών είναι το Δημόσιο, αγροτικοί συνεταιρισμοί, δημοτικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, ακόμα και πρεσβείες. Μάλιστα, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες φαίνεται πως χρωστούν στο ΙΚΑ και πολιτικά κόμματα (10 δεν έχουν μπει στη ρύθμιση, ενώ 7 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση). Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο πακέτο μέτρων μεταξύ των οποίων είναι: η εφαρμογή της κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Επιπλέον, θα αναμορφωθεί η αναλυτική περιοδική δήλωση, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπου επιχειρήσεις εικονικά προσλαμβάνουν έναντι αμοιβής εργαζομένους οι οποίοι, όμως, δεν δουλεύουν. Πρόκειται για 61 επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους, προκειμένου να μπορούν να έχουν ένσημα ή να ανανεώνουν την άδεια παραμονής.
lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: