1.7.11

Στις 14:00 η απόφαση για Ακη...


Με την παραδοχή από τους εισηγητές όλων των κομμάτων ότι υπάρχουν επαρκείς και ισχυρές ενδείξεις για την εμπλοκή του κ. Ακή Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων έκλεισε ο πρώτος κύκλος συζήτησης του... πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσουν υπερ της παραπομπής του πρώην υπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ενώ το ΛΑΟΣ αποχώρησε από την διαδικασία επιμένοντας στην αρχική του στάση που αναφέρει ότι τον κ. Τσοχατζόπουλο πρέπει να τον αναλάβει η τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν το τέλος της συζήτησης αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου. Ο πρωην υπουργός θα επιμείνει πως η σύμβαση για την κατασκευή των υποβρυχίων ήταν του τότε ΚΥΣΕΑ, πως αποτελεί θύμα σκευωρίας και πως στοχοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να εκτονωθεί η αγανάκτηση των πολιτών που θέλει να δει κάποιον στην φυλακή.

Η μυστική ψηφοφορία αναμένεται στις 14:00 και εφ’ όσον παραπεμφθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος τότε την υπόθεση αναλαμβάνει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα αποφασίσουν τα μέλη του συμβουλίου και αυτό γιατί πρόσφατες νομικές εκτιμήσεις, τις οποίες εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, αναφέρουν ότι τόσο το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος όσο και η παθητική δωροδοκία δεν εμπίπτουν στον νόμο περι ευθύνης υπουργών και άρα αρμόδια να το διερευνήσει είναι αποκλειστικά η τακτική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, τρία είναι τα σενάρια. Το πρώτο αναφέρει ότι το Δικαστικό συμβούλιο, θα δεχθεί την ερμηνεία που έδωσε ο κ. Καστανίδης και θα παραπέμψει τον κ. Τσοχατζόπουλο στην δικαιοσύνη. Το συγκεκριμένο σενάριο έχει και μια υποκατηγορία που λέει πως τα μέλη του Συμβουλίου μπορεί να αποφασίσουν πως για το αδίκημα του «ξεπλύματος» αρμόδια είναι η δικαιοσύνη και για αυτό της παθητικής δικαιοσύνης οι ίδιοι.

Το δεύτερο– και αρκετά πιθανό – ακολουθεί την συνήθη διαδικασία, δηλαδή παραπομπή του πρώην υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο ενώ τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο να θεωρηθεί - σύμφωνα του νόμου περι ευθύνης υπουργών - πως τα αδικήματα του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί!.

Τοποθετήσεις

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αγγελος Μανωλάκης είπε ότι «Η φεροσταλ οργάνωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο με υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να της ανατεθεί το έργο…Η επιτροπή θεωρεί πως δεν αρκεί μόνο η πρόταση για άσκηση δίωξης του Υπουργού αλλά επιβάλλεται να διαβιβαστεί το πόρισμα στην εισαγγελία για να διευκολυνθεί για τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων» Τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να «ασκήσει κάθε ένδικο μέσο σε Γερμανία και Ελλάδα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης και την ποινική καταδίκη των ενόχων…»

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) ανέφερε ότι «η έρευνα της δικαιοσύνης και της Βουλής κατάφερε να αναδείξει ότι ένα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο από 1981-2004, που χαρακτήρισε με την στάση και την πορεία του το κυβερνόν κόμμα και την πολιτική ζωή, έχει εις βάρος του σωρεία καταλυτικών ενδείξεων ώστε σήμερα ομόφωνα να ζητείται η παραπομπή του για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες». Ο κ. Αντώνης Σκυλάκος δήλωσε «Τα υποβρύχια είναι αποτέλεσμα της σκανδαλώδους πολιτικής που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στους εξοπλισμούς». Ο κ. Θάνος Πλεύρης (ΛΑΟΣ) ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «Συγκάλυψη όταν συζητάμε μόνο για το ένα κομμάτι του σκανδάλου και όχι για τα υπόλοιπα; Το πόρισμα που έχετε θα έπρεπε να σας οδηγήσει να σταματήσουμε την διαδικασία και όχι να παραπέμψουμε. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρέπει να πάει απευθείας στην δικαιοσύνη». Τέλος ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας είπε «Να αποδοθούν ευθύνες στον τέως Υπουργό» πως «δόθηκαν μίζες»
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: