11.7.11

Στον ΟΓΑ θα ασφαλίζονται περίπου 1.500 ξενοδοχεία δυναμικότητας 10 δωματίων...


ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση για περίπου 1.500 μικρά ξενοδοχεία έως 10 δωματίων που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο θα δοθεί με την υπαγωγή τους στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, η ρύθμιση για τα εν λόγω ξενοδοχεία, που τώρα είναι...
ασφαλισμένα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Yπουργείο Εργασίας στη Βουλή εντός 45 ημερών. Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, με στόχο να εξισωθούν ασφαλιστικά με της αντίστοιχης δυναμικότητας επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Βουδούρης επισημαίνοντας: «Η απόφαση να ενταχθούν στον ΟΓΑ οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων και να καταβάλλουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι δίκαιη. Δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις υψηλές εισφορές του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία». Σύμφωνα με τον διοικητή του Oργανισμού, η αποδέσμευση της συγκεκριμένης μικρής ομάδας ασφαλισμένων δεν θα στερήσει σημαντικό ποσό εισφορών από το ταμείο.
Την «αδικία» στην οποία υπόκεινται πολλοί μικροξενοδόχοι αναγνώρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Αποστολάκου, εντός της εβδομάδας. Oπως επισήμανε, οι μικροξενοδόχοι επιβαρύνονται με εισφορές δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεών τους. Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ασφαλιστικό ταμείο ή το ύψος των εισφορών.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτρουμάνης, στα τέλη του 2010, όσο βρισκόταν ακόμα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, είχε δεσμευτεί στον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρη για την εξαίρεση των ξενοδοχείων από τον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, ο κ. Τσακίρης τον Φεβρουάριο του 2011 είχε επισημάνει το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι 1.485 επιχειρήσεις της κατηγορίας, οι οποίες απειλούνται με ποινικές διώξεις για τη μη καταβολή εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Oπως είχε αναφέρει ο κ. Τσακίρης, οι οφειλές των εν λόγω ξενοδοχείων «τρέχουν» από την 1η Αυγούστου του 2008. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΞΕΕ είχε τονίσει ότι πολλοί επιχειρηματίες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετατροπής των επιχειρήσεών τους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής των εισφορών, αλλά ταυτόχρονα υπόκεινται σε λιγότερους ελέγχους, έχουν λιγότερες προδιαγραφές, άρα προσφέρουν και χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: