21.7.11

Νέο πακέτο 158 δισ., υπό δρακόντειο έλεγχο...


Την ένταξη της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων που έχει πάρει η ... χώρα και ταυτόχρονα την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 158 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 10 οι Ρομπάι, Μπαρόζο και Παπανδρέου. Σύμφωνα με την τελική απόφαση της Ε.Ε. 109 δισ. ευρώ θα είναι το νέο δάνειο από Ευρώπη και ΔΝΤ, 37 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. θα προέλθουν από την εξαγορά χρέους.
Το νέο πρόγραμμα υποστήριξης θα καλύψει το κενό που προκύπτει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, σχολίασε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι. Θα διαρκέσει 15-30 χρόνια, θα έχει την στήριξη των τραπεζών και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ε.Ε. να υπογραμμίζει πως η κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί εξαίρεση και ως τέτοια απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ο ίδιος υπογράμμισε την πλ΄ρηως εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα, κάτι που επίσης έπραξε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόζο. Ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά αποκλειστικά στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα απαιτεί την αυστηρή τήρηση των όρων από την Ελλάδα.

"Εχουμε πια ένα πρόγραμμα, ένα πακέτο αποφάσεων που δημιουργούν ένα βιώσιμο σύστημα διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Στο τέλος, αυτό θα σημαίνει τη μείωση μέρους του βάρους που έχουν επωμιστεί οι Ελληνες πολίτες... Δεσμευόμαστε να κάνουμε τις αλλαγές" σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Και οι τρεις άνδρες αναφέρθηκαν και σε μια άλλη πτυχή της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός προγράμματος που περιέγραψαν ως "ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ" προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της Ελλάδας. Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με το προσχέδιο, η αναφορά σε "Σχέδιο Μάρσαλ" δεν περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία:

"Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε απόφαση" σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ζ. Κ. Τρισέ, ο οποίος με αυτό τον τρόπο απέφυγε ερώτηση σχετικά με το αν η συμφωνία συνιστά "επιλεκτική χρεοκοπία" για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ναοικτό το ενδεχόμενο να παρασχεθεί βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: