20.7.11

Ελεύθεροι οι 15 "αξιοπρεπείς" ακτιβιστές...


H εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών Σαμπίν Χαντάντ, ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι οι επιβάτες του πλοίου θα επιστρέψουν σήμερα στις πατρίδες τους και πως ήδη ένας από αυτούς έχει... ήδη εγκαταλείψει το Ισραήλ.

"Ενημερώθηκαν από την υπηρεσία μας και θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο με το οποίο δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν τις επόμενες 72 ώρες", τόνισε η Σαμπίν Χαντάντ.

Το "Dignite-Al Karama" απέπλευσε την Κυριακή από το Καστελόριζο με επίσημο προορισμό της Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο πλοίο επέβαιναν Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί και ένας Έλληνας ακτιβιστής, η γνωστή δημοσιογράφος της Haaretz Αμίρα Χας και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Χθες ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, στο γαλλικό πλοίο εμποδίζοντας την προσέγγισή του στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας και το οδήγησαν στο λιμάνι Αζντότ.

Το Ισραήλ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας καθώς όπως υποστηρίζει με αυτό τον τρόπο εμποδίζει το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χαμάς.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, το Ισραήλ περιμένει την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για την επίθεση Ισραηλινών εναντίον του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara το 2010 διότι οι προσπάθειες συμφιλίωσης με την Άγκυρα απέτυχαν.

"Το πείσμα των Τούρκων δεν μας επέτρεψε να καλύψουμε τις διαφορές των απόψεών μας και πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής του ΟΗΕ που ερευνά το θέμα αυτό", τόνισε ο Μοσέ Γιαλόν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου 2010, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα στο τουρκικό πλοίο που ήταν επικεφαλής στολίσκου με προορισμό τη Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννιά άνθρωποι.

"Η θέση της Τουρκίας είναι ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, να τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να δώσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων", συνέχισε ο Γιαλόν , προσθέτοντας πως συμμετείχε στις τρεις αποτυχημένες συναντήσεις με την τουρκική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη. "Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", τόνισε ο ίδιος.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: