24.7.11

Ανέλεγκτες 177.803 υποθέσεις-Υπολειτουργούν ΔΟΥ όπως της Ακράτας και της Κλειτορίας...


Ανέλεγκτες και κλεισμένες στα συρτάρια των ΔΟΥ βρίσκονται 177.803 υποθέσεις φορο-παραβατών, την ώρα που τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν "μαύρη τρύπα" που φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ και οι... φορολογούμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν έκτακτες εισφορές και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές αστοχίες.

Το 40% των ΔΟΥ της χώρας "υπολειτουργεί", ενώ δώδεκα εφορίες φαίνεται να έχουν "κατεβάσει ρολά", αφού δεν μπήκαν καν στο κόπο να ελέγξουν ούτε μία φορολογική υπόθεση που τους ανατέθηκε από την αρχή του έτους.

Ανάμεσα σε αυτές τις εφορίες σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους, αυτή της Ακράτας με 191 εκκρεμείς υποθέσεις και της Κλειτορίας με 77.

Οι μικρές επιδόσεις που παρουσιάζουν αρκετές εφορίες της χώρας ανοίγει από το φθινόπωρο τον δρόμο για την κατάργηση 200 εξ αυτών, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Στόχος είναι να παραμείνει 1 εφορία ανά νομό, με εξαίρεση την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 308.782 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν από την αρχή της χρονιάς για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας μέχρι σήμερα έκλεισαν οι 130.979, δηλαδή τέσσερις στις δέκα (ποσοστό 42,4%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν, βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 401,57 εκατ. ευρώ ή 3.066 ευρώ κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν "ξεχάσει" να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: