8.7.11

«Καμπάνα» 228 εκατ. δολ. στην JPMorgan...


Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η JPMorgan Chase συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 228 εκατ. δολαρίων για να «κλείσει» δικαστική υπόθεση στην οποία κατηγορείται ότι ... κερδοσκόπησε εις βάρος αμερικανικών Δήμων στους οποίους παρείχε υπηρεσίες αναδόχου σε εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποίησαν, εισπράττοντας παράνομα υψηλότερες προμήθειες και κερδοσκοπώντας με παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα που βασίζονταν στα δημοτικά ομόλογα.

Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί έως σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες ομοσπονδιακές ή τοπικές αρχές των ΗΠΑ για τη ρύθμιση αναλόγων ανομιών στις οποίες πρωταγωνιστούσαν μεγάλες τράπεζες της Wall Street. Τον περασμένο Μάιο η Δεκέμβριο η Bank of America συμφώνησε να καταβάλει 137 εκατ. δολάρια για μια παρόμοια υπόθεση εξαπάτησης δημοτικών αρχών, ενώ το Μάιο η εδρεύουσα στην Ελβετία UBS συμφώνησε να «κλείσει» δική της υπόθεση πληρώνοντας 160 εκατ. δολάρια.

Πέρα από τις τράπεζες, κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και εναντίον 18 στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην στελέχους της JPMorgan Τζέιμς Χερτζ, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Εννέα εκ των 18 (συμπεριλαμβανομένου του Χερτζ) κρίθηκαν ένοχοι.

Η JPMorgan θα καταβάλει το πρόστιμο στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία θα φροντίσει ώστε να μοιραστούν τα χρήματα σε δημοτικές αρχές 24 αμερικανικών Πολιτειών - μεταξύ αυτών της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, του Ιλινόις και του Τέξας.

Μέρος της ρύθμισης στην οποία συμφώνησε η JPMorgan είναι η παραδοχή από την τράπεζα της απάτης και της παράνομης και αντίθετης προς τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού συμπεριφοράς που επέδειξαν πρώην στελέχη της πριν από το έτος 2006. Το 2008 η τράπεζα κατήργησε το Τμήμα Δημοτικών Παραγώγων και απέλυσε ή απορρόφησε σε άλλα τμήματα τους εργαζομένους σ' αυτό.

Η ίδια η JPMorgan υποστήριξε ότι η όλη απάτη διενεργήθηκε από ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων της που είχαν ενεργήσει εν κρυπτώ και τώρα πλέον δεν εργάζονται στην τράπεζα.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: