21.7.11

Στα 2,4 δισ. ευρώ το κόστος από την έκρηξη στη ναυτική βάση Κύπρου...


Στα 2,4 δισ.ευρώ, που αντιστοιχούν σε 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse (CS).

Σε έκθεση της για... την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η CS εκτιμά ότι το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ ή 8,6%. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης το κόστος μειώνεται στα 900 εκ. ευρώ ή 5,2% του ΑΕΠ.

Η CS σημειώνει, βέβαια, πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ όπως γίνεται συνήθως στις καταστροφές. Το ΑΕΠ, αναφέρει, περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί στο ΑΕΠ.

Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και τις προμήθειες νερού, λόγω του ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας μονάδες αφαλάτωσης.

Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.

Εκτιμάται το κόστος από την αύξηση των τιμών να ανέλθει στα 660 εκ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.

Οι απώλειες για τον τουρισμό υπολογίζονται στα 200 εκ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ. Η CS υποστηρίζει ότι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία.

Στην έκθεση, η CS σημειώνει ότι η απόδοση των κυπριακών ομολόγων αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: