24.7.11

Ντοκουμέντο: Η στιγμή της εκτέλεσης...















Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απεικονίζουν τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ την ώρα που περπατά ατάραχος ανάμεσα σε δεκάδες πτώματα συνεχίζοντας να θερίζει ζωές, σύμφωνα με ... εκτιμήσεις της αστυνομίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ελικόπτερο και τη δημοσίευσε το Reuters.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο άνθρωπος αυτός αφού πυροβολούσε τα θύματά του πήγαινε κοντά τους και τους έδινε τη χαριστική βολή για να βεβαιωθεί οτι τους σκότωσε. Ο 32χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που ομολόγησε πως είναι ο δράστης του μακελειού στο νησί, φαίνεται πως βρίσκεται πίσω και από την επίθεση στο κυβερνητικό κτίριο. Πρώτα, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά της νορβηγικής πρωτεύουσας και σκότωσε 7 ανθρώπους. Στη συνέχεια πήγε στο νησί και άρχισε να πυροβολεί επι δύο ώρες νεαρά παιδιά σε καμπ της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Οτόγια.

«Θα σας σκοτώσω όλους! Θα πεθάνουμε όλοι» ούρλιαζε ο δράστης, την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως, δολοφονώντας τουλάχιστον 85 ανθρώπους. Η πλειοψηφία όσων βρίσκονταν στο καμπ ήταν από 14 έως 19 ετών.

Ο δράστης του μακελειού είχε συστήσει εταιρεία έξω από το 'Οσλο και μέσω αυτής είχε αγοράσει τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων και με αυτά παρασκεύασε τα εκρηκτικά. Εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι ο δραστης είχε αγοράσει έξι τόνους λιπάσματος το Μάιο. Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 32χρονου άντρα και για τα δύο περιστατικά ενώ όπως προκύπτει απο νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για ένα "πρώην μέλος του ακροδεξιού 'Κόμματος της Προόδου', συγκεκριμένα της νεολαίας του".

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Δραματικές στιγμές έζησαν όσοι βρέθηκαν στο νησί Ουτόγια το απόγευμα της Παρασκευής. Σκηνές που δεν τις χωρά εύκολα ανθρώπινους νους. Οι μαρτυρίες όσων κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία του παράφρονα είναι συγκλονιστικές.

Οι πρώτοι μάρτυρες της τραγωδίας ανέφεραν πως το μαρτύριο των πυροβολισμών διήρκεσε για περίπου μία ώρα. Ο δράστης είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό και πυροβολούσε αδιακρίτως.

Η 21χρονη Νικολίν Μπέρτζε, με δραματικό τόνο, είπε: «Τα μικρά παιδιά δεν αντέδρασαν όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς. Πιστεύαμε ότι ακούγαμε πυροτεχνήματα. Όταν ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να ουρλιάζει, τότε μόνο κατάλαβα τι είχε συμβεί».

Ο δράστης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να σταθούν μπροστά του και, αφού αυτοί τον υπάκουσαν, άρχισε να τους πυροβολεί, ενώ ο κόσμος έπεφτε στο νερό, προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας, ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: