28.7.11

Καυτή ατζέντα 35 ημερών...


Ο Γ. Παπανδρέου ζητάει προώθηση των μεταρρυθμίσεων εδώ και τώρα...
Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
«Τώρα τρέχουμε», θα μπορούσε να συμπληρώσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις επιστολές που έστειλε στους υπουργούς του, καταγράφοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου κατά υπουργείο, τις οποίες θα πρέπει να ...
υλοποιήσουν έως το τέλος Αυγούστου. Δεν το έκανε - ή τουλάχιστον δεν έγινε γνωστό αν στις επιστολές υπάρχουν αναφορές αυτού του είδους. Εδωσε ομως στη δημοσιότητα τον πυρήνα των επιστολών, που είναι ακριβώς οι προτεραιότητες κυβερνητικών πρωτοβουλιών κατά υπουργείο, και από αυτές συνάγεται ότι στον μήνα που ακολουθεί θα υπάρξει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένας καταιγισμός κυβερνητικών δράσεων, με στόχο να κερδηθεί αφενός ο χαμένος χρόνος και αφετέρου ο κ. Παπανδρέου να πάει στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου με όλα τα μεγάλα θέματα στο τραπέζι.
Το ενιαίο μισθολόγιο, οι βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, το θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα, οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση φορέων του Δημοσίου, η αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, η νέα «περαίωση» οφειλών προς το Δημόσιο, η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, το νέο σχέδιο για την Κερατέα, η ψήφιση του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, το νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η λίστα φαρμάκων, οι συνενώσεις των νοσοκομείων και η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής είναι μερικές μόνο από τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, τις οποίες καταγράφει στις επιστολές του ο Πρωθυπουργός.
Είναι προφανές ότι στόχος του είναι να δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αφού διέσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, στρέφεται στο εσωτερικό και με επιθετικές κινήσεις επιχειρεί να δώσει λύση σε μακροχρόνια προβλήματα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών ως αντιστάθμισμα στις θυσίες που κατέβαλαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε μια άλλη εποχή, και χωρίς να έχει μεσολαβήσει η Συνοδός Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατέληξε στον νέο δανεισμό της χώρας και την αποτροπή της χρεοκοπίας, μια τέτοια υπερπροσπάθεια θα έδινε την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, από διάφορες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζεται πλέον με ιδιαίτερη ένταση ότι οι εκλογές απομακρύνθηκαν και πως «δεν υπάρχει λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έχουμε μπροστά μας μια καθαρή περίοδο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», όπως ανέφερε σχετικά κυβερνητικός παράγων, χθες στα «ΝΕΑ».
Επί του παρόντος πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το αποτέλεσμα της Συνόδου των Βρυξελλών. Είναι ενδεικτικό ότι μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου διακήρυξε ως τεράστια επιτυχία της κυβέρνησής του ότι κράτησε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά τόνο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του στάθηκαν όρθιοι όταν οι πιέσεις από την αντιπολίτευση ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία.
Απένειμε εύσημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αψήφησε τις απειλές και στάθηκε όρθια: «Αγνοήσατε τις απειλές και λοιδορίες και υπηρετήσατε το καλό της πατρίδας. Κρατήσαμε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαι περήφανος για τη δική σας επιλογή και τη δική μας στάση», είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου.

ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι το πώς θα γίνει πρωθυπουργός ακόμη και σε μια «Ελλάδα της δραχμής» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχασε ιστορική ευκαιρία, να δείξει ότι έχει αλλάξει. (...) Δυστυχώς παρασύρονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και σε κρίσιμες στιγμές πορεύονται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά αν η χώρα μου έχει δυστυχήσει».
«Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία με δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη. «Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: