21.7.11

Στα 4 στρέμμ. η δόμηση για τα προ του 2011 οικόπεδα, στα είκοσι για τα νεότερα...


Ακριβότερη και κυρίως δυσκολότερη θα γίνει η εκτός σχεδίου δόμηση στην Αττική, σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο 2011-2021, που παρουσιάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς την 1η Νοεμβρίου, με προοπτική να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο της...
σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, που έχει θεσμοθετηθεί από το 2008, το νέο Ρυθμιστικό προτείνει:

* Θεσμοθέτηση αντικινήτρου με τη μορφή ειδικού τέλους, που θα καταβάλλει ο ιδιοκτήτης για νέες οικοδομικές άδειες ή αναθεωρήσεις παλιών, που αφορούν ακίνητα σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττικής. Το ύψος του θα καθορίζεται με βάση το εμβαδόν της οικοδομής και την τιμή ζώνης της περιοχής, αλλά και τη χρήση του ακινήτου (ξενοδοχείο, εμπορική δραστηριότητα, κατοικία, κ.λπ.).

* Αμεση κατάργηση των παρεκκλίσεων που επιτρέπουν σήμερα, σε ένα μεγάλο μέρος της Αττικής, την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, φτάνοντας σε ειδικές περιπτώσεις ώς τα 750 τετραγωνικά. Με την ψήφιση του Ρυθμιστικού, θα απαιτούνται τουλάχιστον 4 στρέμματα, με την προϋπόθεση ότι το οικόπεδο υπήρχε πριν από το 2011. Για τα νεότερα, θα απαιτούνται 20 στρέμματα. Η νέα ρύθμιση αφορά τη Βορειο-Ανατολική Αττική, τη Δυτική Αττική και τα νησιά, που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής και στην ουσία αποτελεί επέκταση του αυστηρού θεσμικού πλαισίου, που ισχύει από χρόνια σε πολλές περιοχές, όπως τα Μεσόγεια, η Λαυρεωτική, κ.λπ.*

Δεν υπάρχουν σχόλια: