19.7.11

48 ώρες παζάρια για ένα παυσίπονο...


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Δύο 24ωρα χωρίζουν την Ελλάδα από την τύχη που θα της ορίσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την επίλυση του προβλήματος του δημόσιου χρέους της. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί «πυρετός», ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων στη Ρώμη για την αναζήτηση της «προσφορότερης» (σ.σ. άγνωστο υπέρ ποίου) λύσης ως...
προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση «δεν βάζει ψηλά τον πήχυ» δήλωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας να καταδείξει και τις προσδοκίες που δημιουργούνται από τις λύσεις που επιλέγουν για την ώρα οι εμπειρογνώμονες. Λύσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται γύρω από την επαναγορά ομολόγων, την ανταλλαγή ή την επιλεκτική χρεοκοπία, αν και η τελευταία φαίνεται να χάνει έδαφος προς το παρόν.

Φόβοι για πρόσκαιρη λύση

Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι τελικά οι ηγέτες της Ε.Ε. μπορεί και να επιλέξουν μια «πρόσκαιρη» λύση που δεν θα καθιστά μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ότι ακόμα και η πρόταση του ΔΝΤ για νέο δάνειο 71 δισ. ευρώ και συμμετοχή ιδιωτών κατά 33 δισ. ευρώ μπορεί να μην εισακουστεί.

Για τις τελευταίες εξελίξεις και την κρισιμότητα της κατάστασης ενημερώνει σήμερα το πρωί την άτυπη κυβερνητική επιτροπή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο και συναντήθηκε χθες το βράδυ στο μέγαρο Μαξίμου.

Το απόγευμα θα ενημερωθεί και ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος από χθες επιδίδεται σε μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όχι απλώς βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους, αλλά και αναζητώντας συμμάχους.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, ενώ είχε μακράς διάρκειας τηλεφωνική συζήτηση και με το Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σήμερα συναντάται στο Σύνταγμα με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Κρίστοφερ Σμαρτ.

Σήμερα το απόγευμα, το αργότερο, αναμένεται οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες να παραδώσουν την πρότασή τους στους τεχνοκράτες του Eurogroup, που θα έχουν τηλεδιάσκεψη αύριο το βράδυ.

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Ε.Ε. των 17 από την Ελλάδα θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς.

Το πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup θα αποτελέσει και τη βάση συζήτησης της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. που συνέρχεται μεθαύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Λεκτικό παιχνίδι

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το λεκτικό παιχνίδι με τεχνικούς όρους περί επιλεκτικής χρεοκοπίας του υπουργού Οικονομικών. Με χθεσινή δήλωσή του, αναφερόμενος στη χρήση του όρου «επιλεκτική χρεοκοπία» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, του καταλογίζει ότι στέκεται στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία» και τονίζει πως ο ίδιος (ο υπουργός) «από την πρώτη στιγμή τον απέρριψα και ζήτησα να μη χρησιμοποιείται ως ανακριβής και παραπλανητικός, μεταφράζοντας τον αγγλικό όρο "selective default" που έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο και μετατρέποντας τον όρο αυτό σε δήθεν πραγματική χρεοκοπία».

Να θυμίσουμε ότι ο όρος «selective default», ο οποίος όπως και να το κάνουμε έχει μια μετάφραση στα ελληνικά «επιλεκτική χρεοκοπία», έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα την περασμένη Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και εξήγησε ότι δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. *
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: