3.7.11

Εγκρίθηκε η 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα...


Μετά από δίωρη τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ενέκριναν την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουλίου, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την... έγκριση και του ΔΝΤ, στις 8 Ιουλίου. Αναβάλλεται για Σεπτέμβριο, η απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης.
Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) τελείωσε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου την τηλεδιάσκεψή του, εγκρίνοντας την παροχή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η σημερινή απόφαση υπήρξε θετική για την Ελλάδα και η εκταμίευση της 5ης δόσης θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα.

Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Eπιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και πέραν τους υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά η τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Η δέσμευση των Ευρωπαίων υπουργών ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, πέρα από το υφιστάμενο πακέτο, εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ περί διασφάλισης της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο. Το ΔΝΤ είχε θέσει ως προϋπόθεση την παροχή εγγυήσεων από τους Ευρωπαίους ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ.

Δήλωση Βενιζέλου
Αμέσως μετά την λήξη της τηλεδιάσκεψης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:

"Το Eurogroup, σε σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, αποφάσισε:
1. Την εκταμίευση της πέμπτης δόσης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, στις 8 Ιουλίου.

2. Την διαμόρφωση του νέου προγράμματος έγκαιρα, πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Οι σημερινές αποφάσεις του Eurogroup κατέστησαν εφικτές, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου.

Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών".

Το νέο πακέτο διάσωσης
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε εξαγγείλει προ ημερών τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών για την Κυριακή το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ωστόσο την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση αντικαθίσταται από τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανετοιμότητας του eurogroup όχι ως προς την πέμπτη δόση, αλλά ως προς την συμφωνία στις κατευθυντήριες γραμμές του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αλλά και δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι πράγματι, η συνεδρίαση της Κυριακής θα είχε νόημα εάν ταυτόχρονα με την πέμπτη δόση, το Eurogroup θα ήταν σε θέση να αποφασίσει και για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, κάτι που δεν ήταν εφικτό διότι, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις συζητήσεις με τις τράπεζες και γενικά τους ιδιώτες επενδυτές, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής τους στη νέα στήριξη.

Η επόμενη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, πριν τις θερινές διακοπές, είναι στις 11 Ιουλίου.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: