5.7.11

7 αλλαγές από το φθινόπωρο σε ΑΕΙ - ΤΕΙ...


Με ταχύτατες διαδικασίες προωθείται ο νόμος - πλαίσιο για ΑΕΙ - ΤΕΙ. Από το φθινόπωρο θα ισχύσουν επτά αλλαγές. Συμπεριλαμβάνονται χρόνος σπουδών, αιώνιοι φοιτητές και χρηματοδότηση
Αλλάζει το τοπίο από τον Σεπτέμβριο στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε...

εφτά σημαντικές αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων τον χρόνο σπουδών, τους "αιώνιους" φοιτητές, τη χρηματοδότηση αλλά και τα κίνητρα που θα δίνονται στα ιδρύματα για πρόσθετους πόρους από το κράτος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο προσχέδιο νόμου που έδωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας, κλείνει το κεφάλαιο των "αιώνιων φοιτητών", καθώς εφεξής θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν το πτυχίο τους έως τα έξι χρόνια από τη στιγμή που θα εισαχθούν. Αν υπερβαίνουν τα έξι χρόνια σπουδών, τότε το ίδρυμα θα καθορίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούν να συνεχίσουν, ενώ εάν φοιτητής δεν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα διαγράφεται.

Υπάρχει ωστόσο ειδική μνεία για τους εργαζόμενους φοιτητές (εάν εργάζονται αποδεδειγμένα περισσότερες από 20 ώρες εβδομαδιαίως), οι οποίοι θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός 8ετίας.

Αναφορικά με τη διάρκεια των σπουδών, όσα ιδρύματα επιθυμούν, θα μπορούν να χορηγούν πτυχία μετά από τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές θα έχουν συγκεντρώσει 180 ακαδημαϊκές μονάδες.
Επαφές με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ θα επιδιώξει η Αννα Διαμαντοπούλου
Επαφές με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ θα επιδιώξει η Αννα Διαμαντοπούλου

Μια σημαντική καινοτομία εισάγεται και στο καθεστώς της χρηματοδότησης. Πλέον θα δίδεται από Ανεξάρτητη Αρχή, θα καταρτίζεται 4ετής οικονομικός προγραμματισμός, ενώ όσα ιδρύματα φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις των δεικτών ποιότητας και αριστείας, θα επιβραβεύονται με έξτρα χρηματοδότηση.

Παράλληλα, αλλάζει άρδην ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ - ΤΕΙ αφού προστίθενται και εξωπανεπιστημιακοί.

Τα Συμβούλια Διοίκησης θα αποτελούνται από 15 μέλη, εκ των οποίων τα 7 θα εκλέγονται από τους καθηγητές του ιδρύματος, ενώ όσοι εκλεγούν θα επιλέγουν άλλα 7 μέλη που θα πλαισιώσουν το Συμβούλιο, τα οποία θα μπορούν να μην έχουν σχέση με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 15μελές συμβούλιο θα συμπληρώνει και ένας φοιτητής. Ο πρύτανης θα εκλέγεται από Συμβούλιο για τρία χρόνια, ενώ θα μπορεί να παύεται υπό προϋποθέσεις.
7 αλλαγές από το φθινόπωρο σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται και στο καθεστώς αξιολόγησης των καθηγητών, αφού θα κρίνονται ανά 5ετία, αλλά δεν θα υπάρχουν μισθολογικές μειώσεις σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης. Για το άσυλο, κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία καθώς και η ελεύθερη έκφραση διακίνησης των ιδεών, καθιερώνεται, ωστόσο ένα ευέλικτο πλαίσιο προστασίας.

Οπως σημειώνεται, υπεύθυνος για την τήρηση της προστασίας και της ασφάλειας του προσωπικού και της περιουσίας των ιδρυμάτων είναι ο πρύτανης, ενώ τονίζεται ότι ο οργανισμός κάθε ιδρύματος ορίζει τη διαδικασία διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα επιβολής διδάκτρων σε αλλοδαπούς φοιτητές, αλλά και άτοκα δάνεια σε Ελληνες φοιτητές προπτυχιακού κύκλου. Οπως έγινε γνωστό χθες, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, αλλά σε αυτό που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις με τους πρυτάνεις και τους προέδρους ΤΕΙ.

Ξένη γλώσσα και συγγράμματα

Για την απόκτηση του πτυχίου θα απαιτείται εφεξής η γνώση μίας ξένης γλώσσας, η πιστοποίηση της οποίας θα καθορίζεται από τα Ιδρύματα. Οσον αφορά τα συγγράμματα, από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 παύει η διανομή τους στους φοιτητές με δαπάνες του Δημοσίου και θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης στο Διαδίκτυο της αναλυτικής ύλης των παραδόσεων/σημειώσεων των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων.

Οι επτά αλλαγές που προωθούνται

1. Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης τίτλου σπουδών έπειτα από τριετή φοίτηση.

2. Διαγράφονται από τα μητρώα των σχολών οι "αιώνιοι φοιτητές", αν δεν ολοκληρώσουν τις σπουδές σε έξι χρόνια.

3. Καθιερώνονται χρηματικά μπόνους σε όσα ιδρύματα και σχολές πρωτεύουν.

4. Θεσπίζονται 15μελή μεικτά συμβούλια διοίκησης, με συμμετοχή έως και 7 εξωπανεπιστημιακών.

5. Καταργείται στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο με τις ευελιξίες που παρέχονται σε κάθε ίδρυμα.

6. Καθιερώνεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά πενταετία.

7. Παρέχεται δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών και στα ΤΕΙ.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Μεικτά συμβούλια με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, τα συμβούλια διοίκησης θα είναι 15μελή, ενώ όταν ο αριθμός των καθηγητών πρώτης βαθμίδας είναι μικρότερος των 60, τα μέλη θα περιορίζονται σε 9. Τα 7 μέλη θα εκλέγονται από τους καθηγητές των ιδρυμάτων, ενώ τα υπόλοιπα 7 θα επιλέγονται από όσους έχουν εκλεγεί. Αναφορικά με τη θητεία των μελών, αυτή θα είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μόνο για μία φορά.

Η θητεία του εκπροσώπου των φοιτητών, ωστόσο, που θα πλαισιώνει το 15μελές συμβούλιο, θα είναι ετήσια και μη ανανεώσιμη. Σχετικά με τον πρύτανη, θα εκλέγεται από το συμβούλιο του ιδρύματος ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για θητεία 3 ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία φορά.

Η αξιολόγηση των καθηγητών θα γίνεται κάθε 5 χρόνια. Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις θετικής αξιολόγησης, θα υπάρχει επιβράβευση, ενώ σε αρνητική αξιολόγηση, θα αφαιρείται η δυνατότητα -μεταξύ άλλων- εξέτασης διδακτορικών διατριβών. Αν πάντως, κατά την αξιολόγηση προκύψουν στοιχεία για παραμέληση των υπηρεσιακών καθηκόντων ή τη διάπραξη άλλου πειθαρχικού παραπτώματος, θα υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά όχι μείωση αποδοχών.

Οπως ορίζεται, οι καθηγητές εφεξής θα διακρίνονται σε πλήρους και μερικής απασχόλησης. Οι καθηγητές πλήρους απασχόλησης θα λαμβάνουν το 75% των τακτικών αποδοχών, ενώ οι μερικής απασχόλησης το 35%. Για να φτάνουν στο 100%, ορίζεται πλέγμα συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Θετικοί στις αλλαγές οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Θετικά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου που πραγματοποίησαν χθες, όσον αφορά το προσχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οπως ανέφερε στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Συνόδου, Σωκράτης Καπλάνης, "αρκετά απ' όσα μας διευκρίνισε ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση".

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ υπογράμμισαν πως είναι θετικό το ότι θα δίνεται η δυνατότητα για διδακτορικές σπουδές στα τεχνολογικά ιδρύματα υπό προϋποθέσεις και σίγουρα έπειτα από αξιολόγηση. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση ξεκαθαρίστηκε ότι θα χορηγείται μέσω ανεξάρτητης αρχής και θα αφορά τη μισθοδοσία και όλες τις λειτουργικές ανάγκες των Ιδρυμάτων. Θα υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λογαριασμός, μέσω του οποίου θα δίνεται "μπόνους" τουλάχιστον 5% ετησίως σε όσα Ιδρύματα βρίσκονται ψηλά στους δείκτες ποιότητας και αριστείας.

"Πρόκειται για θετική διάταξη, καθώς δίνει κίνητρα στα Ιδρύματα να γίνουν καλύτερα" σχολίασε ο κ. Καπλάνης.

Προγράμματα
Ξεκαθαρίστηκε ακόμη ότι τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών που έχουν εξαγγελθεί δεν θα γίνονται από τα τμήματα των Ιδρυμάτων, αλλά από τις σχολές Διά Βίου Μάθησης που θα ιδρυθούν.

Πάντως, οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων υποστήριξαν ότι θα τοποθετηθούν συνολικά την Πέμπτη, προκειμένου να μελετήσουν το προσχέδιο νόμου.

Εν τω μεταξύ, κύκλο επαφών με αρχηγούς κομμάτων ξεκινούν από σήμερα οι πρυτάνεις, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου. Η πρώτη αντίδρασή τους, ωστόσο, είναι αρνητική, καθώς αντιδρούν κυρίως στις διατάξεις για τις τριετείς σπουδές και τα Συμβούλια Διοίκησης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: