23.7.11

Τραγωδία με τουλάχιστον 87 νεκρούς συγκλονίζει τη Νορβηγία...


Τραγικές είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει η διπλή δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Νορβηγία. Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 87, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες και εκτεταμένες οι καταστροφές. Περίπου στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) ισχυρή έκρηξη που έπληξε κυβερνητικά κτίρια συγκλόνισε το...


κέντρο του Όσλο και προκάλεσε το θάνατο επτά ανθρώπων. Η αστυνομία έκανε λόγο για βομβιστική επίθεση. Λίγο αργότερα, τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο νησί Ουτόγια όταν ένας ένοπλος, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ εναντίον συγκεντρωμένων σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός.


Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 87 άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους 17 και οι τραυματίες τους 14.

Ο ένοπλος δράστης συνελήφθη. Οι δύο επιθέσεις φαίνεται πως ήταν συντονισμένες, καθώς βάσει ανακοίνωσης της αστυνομίας ο άνδρας που συνελήφθη στην Ουτόγια συνδέεται με το βομβιστικό χτύπημα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο συλληφθείς είναι Νορβηγός, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας το βράδυ της Παρασκευής. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στα πιθανά κίνητρα για τις επιθέσεις, λέγοντας πως είναι ακόμη πολύ νωρίς.

«Δεν θα αφήσουμε αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις να καταστρέψουν τη δημοκρατία μας» είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμευόμενος πως οι δράστες θα βρεθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Το κλίμα είναι τεταμένο, η κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως και στρατιώτες έχουν λάβει θέσεις γύρω από το κέντρο του Όσλο, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters.

Χάος στο Όσλο

Η βομβιστική επίθεση που συντάραξε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής την «καρδιά» της νορβηγικής πρωτεύουσας μετέτρεψε σε βομβαρδισμένο τοπίο την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης του Γενς Στόλτενμπεργκ, υπουργεία και γραφεία εφημερίδων. Έντρομοι πολίτες, συντρίμμια, καπνοί και δρόμοι καλυμμένοι από έγγραφα που εκτινάχθηκαν από τα θρυμματισμένα παράθυρα κυβερνητικών γραφείων.

Το χάος συνεχίστηκε λίγη ώρα αργότερα στο νησί Ουτόγια κοντά στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, όπου άγνωστος άνδρας άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος του Γενς Στόλτενμπεργκ σπέρνοντας πανικό. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο δέκα ανθρώπων, πάντως μαρτυρίες από το νησί έκαναν λόγο έως και για 20 νεκρούς.

Οι νορβηγικές Αρχές επιβεβαίωσαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι η έκρηξη στο κέντρο του Όσλο οφείλεται σε «μία ή περισσότερες βόμβες». Υπό το φόβο δεύτερης έκρηξης οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν άμεσα την περιοχή εν μέσω χαοτικών σκηνών.

Η Αστυνομία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της επίθεσης· θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε παγιδευμένο όχημα, αλλά στην παρούσα φάση αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν και εμφανίζεται ως το πιθανότερο ενδεχόμενο -στις τηλεοπτικές εικόνες έχει καταγραφεί ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Σε νεότερη ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο άνδρας που συνελήφθη στην Ουτόγια συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας φορούσε στολή αστυνομικού, κρατούσε αυτόματο όπλο και είχε ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Στόλτενμπεργκ: «Μην ενδίδετε στο φόβο»

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το βράδυ της Παρασκευής τους Νορβηγούς «να μην ενδώσουν στο φόβο» μετά τις επιθέσεις που έχουν προκαλέσει σοκ στη χώρα.

Το 20ώροφο κτίριο όπου εργάζεται ο Γενς Στόλτενμπεργκ και οι υπουργοί της κυβέρνησής του υπέστη σοβαρές ζημιές.

Ο πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στο γραφείο του την ώρα της επίθεσης. Κατά δήλωση συνεργάτη του, ο Στόλντενμπεργκ ήταν στην οικία του.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη επίθεση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού είναι καλά στην υγεία τους.

«Είναι πολύ σοβαρή κατάσταση» είπε τηλεφωνικά στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2, αναφέροντας ότι η Αστυνομία τον συμβούλευσε να μην αποκαλύψει από πού τηλεφωνεί.

Στόχος απειλών

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει διεκδικήσει την ευθύνη για την έκρηξη, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.
Την περασμένη Τρίτη, στη Νορβηγία, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία κατά του Μουλά Κρεκάρ, ιδρυτή της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Ισλάμ. Ο Κρεκάρ κατηγορείται ότι απείλησε με θάνατο την πρώην υπουργό Έρνα Σόλμπεργκ. «Η Νορβηγία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το θάνατό μου», είχε πει. «Αν για παράδειγμα η Έρνα Σόλμπεργκ με απελάσει και πεθάνω, θα έχει την ίδια τύχη».

Άγνωστο παραμένει ωστόσο το αν η συγκεκριμένη απειλή συνδέεται με την έκρηξη στο κέντρο του Όσλο, η οποία έγινε αισθητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: