19.7.11

Συνεργασία εκδοτών ενάντια στα σχέδια της Amazon...


Όταν η Amazon ανακοίνωσε ότι είχε έρθει σε συμφωνία για την απόκτηση του κύριου ανταγωνιστή της στη Μεγάλη Βρετανία, του site Book Depository, οι εκδότες είχαν προειδοποιήσει ότι ... θα εμπόδιζαν με κάθε τρόπο τη συγχώνευση, και πράγματι, σε μία πρωτοφανή κίνηση, οι δύο κύριες ενώσεις εκδοτών της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν από κοινού ένσταση κατά της κίνησης αυτής.
Σύμφωνα με μέλη των εκδοτικών ενώσεων, η συμφωνία αυτή θα έδινε στην Amazon υπερβολική ισχύ στην αγορά των online πωλήσεων βιβλίων, που ουσιαστικά θα αποτελούσε ένα de factο μονοπώλιο, ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα επέτρεπε στην Amazon να απαιτεί εκβιαστικά εκτεταμένες εκπτώσεις από τους εκδότες. Επιπλέον, κάποιοι τονίζουν τον κίνδυνο του απόλυτου ελέγχου της αγοράς από την Amazon, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα e-books.
Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Ένωσης Εκδοτών, Ρίτσαρντ Μόλετ, υποστηρίζει: «Όποια και να είναι η απόφαση στην συγκεκριμένη υπόθεση, πιστεύουμε πως είναι καιρός οι επιτροπές ανταγωνισμού να ερευνήσουν τις εξελίξεις στη λιανική αγορά βιβλίων, ειδικά τώρα που οι έρευνες δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς για τα βιβλιοπωλεία που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο Internet είναι 31% και αυξάνεται». Indexonline
enimerosi24

Δεν υπάρχουν σχόλια: