3.7.11

«Ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του πλοίου» η αιτία απαγόρευσης αποπλου του «Audacity of Hope»...


Μία μερά μετά τη σύλληψη του πλοιάρχου του υπό αμερικανική σημαία σκάφους «Audacity of Hope», που επιχείρησε να αποπλεύσει προς τη Γάζα, εκδόθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του... εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, Ηλία Σαμπατακάκη.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το σκάφος AUDACITY OF HOPE, αμερικανικής σημαίας, απέπλευσε την Παρασκευή χωρίς άδεια απόπλου της οικείας Λιμενικής Αρχής, και "ενώ ήταν σε γνώση των υπευθύνων του πλοίου και του πλοιάρχου ότι εκκρεμούσαν ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν στην αξιοπλοΐα του πλοίου". Στη συνέχεια, αναφέρεται στη σύλληψη του 60χρονου πλοιάρχου, μετά από εισαγγελική εντολή.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι "η χώρα μας ως κατεξοχήν ναυτικό έθνος και παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη που συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των κανόνων και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποχρεούται να τηρεί και τηρεί απαρέγκλιτα την εφαρμοστέα εθνική και διεθνή νομοθεσία πού αφορά σε ελέγχους και επιθεωρήσεις πλοίων που καταπλέουν και παραμένουν σε ελληνικά λιμάνια και αγκυροβόλια".

"Η Ελλάδα ως παράκτιο Κράτος ασκεί πλήρη δικαιοδοσία επί των πλοίων ανεξαρτήτου σημαίας που βρίσκονται στα λιμάνια της", προσθέτει.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή απαγορεύεται ο απόπλους πλοίων υπό ελληνική και ξένη σημαία από ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη ζώνη ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, ενώ κάνει και αναδρομή σε ανάλογες αποφασείς σε Κύπρο και Γαλλία.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: