2.7.11

Πυρά κατά Ευρώπης για την ελληνική κρίση από τον Πολωνό υπουργό Οικονομικών...


Τις αμφιβολίες του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται την κρίση χρέους της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας και προεδρεύων για αυτό το εξάμηνο του συμβουλίου των υπουργών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Όπως επισήμανε σε ξένους δημοσιογράφους σε συνέντευξη για την ανάληψη της προεδρίας, έχει... δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και πολύ μικρότερη στην ανάπτυξη της χώρας με την αύξηση του ΑΕΠ. Μιλά ακόμη για μυωπική τακτική από πολλές χώρες εντός της Ευρώπης.

«Είναι σαφές ότι πολλοί έκαναν λάθη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», επισήμανε .

Τόνισε ακόμα ειδικά για την Ελλάδα ότι χρειάζεται ταυτόχρονα και σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη.

«Ένα πρόγραμμα (στήριξης) θα πρέπει να είναι σαφώς αντιληπτό ως ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που την αφορά» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».

Ως παράδειγμα για τα σχέδια ανάκαμψης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ο υπουργός ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο «παραγωγικό», ενώ η Νομισματική Ένωση μένει «πίσω από τα γεγονότα».

«Ουράνιε Θεέ, ευτυχώς που το ΔΝΤ τελικά συμμετέχει στα σχέδια για την στήριξη των τριών χωρών που το έχουν χρησιμοποιήσει (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία)» πρόσθεσε αλλά συμπλήρωσε ότι «τα προγράμματα που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία πρέπει να λειτουργούν καλύτερα».

Ακόμη, αναφέρει το Reuters, κατηγόρησε –αλλά δεν κατονόμασε– αντιπολιτευόμενα κόμματα στην Ευρώπη για «απίστευτη μυωπία» όταν κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις για να υποστηρίξουν την Ελλάδα.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ αποφάσεων «υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», που, όπως είπε, «θα απειλούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό αν δεν αναλαμβάναμε δράση». Επισήμανε πάντως ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο σχίσμα βορά και νότου στην Ευρώπη που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο για να μην διογκωθεί και άλλο.

Επισημαίνεται ότι η Πολωνία είναι πολύ κοντά στο σημείο να πιάσει τα κριτήρια για την ένταξη στο ευρώ (θα το πετύχει μάλλον μέσα στο 2012) αλλά δηλώνει ότι θα ενταχτεί μόνο αν υπάρχουν στην Ευρώπη θεσμοί που θα εγγυώνται την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: