3.7.11

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αγορά δακρυγόνων ...


Δεύτερη κατά σειρά και εξίσου μεγάλη παραγγελία δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης πραγματοποιούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέσα σε τρία χρόνια, δαπανώντας ένα... τεράστιο ποσό.

Μέσα σε 48 ώρες, οι αστυνομικοί των ΜΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, χρησιμοποίησαν, αλόγιστα, κατά διαδηλωτών και ταραξιών στο κέντρο της Αθήνας περισσότερα από 2.000 δακρυγόνα και τουλάχιστον 1000 χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι αποθήκες στην κυριολεξία «άδειασαν», για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ετών. Ανάλογη χρήση είχε γίνει κατά την διάρκεια των πολυήμερων επεισοδίων, που ξεκίνησαν λίγο μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Και τότε, έπειτα όμως από έξι ημέρες και όχι μέσα σε μόλις 48 ώρες, οι αποθήκες υλικού άδειασαν και οι αρχές έκαναν παραγγελία χημικών και κροτίδων.

Γερμανία και Ισραήλ είναι οι κυριότεροι προμηθευτές τέτοιου είδους υλικών, καθώς διαθέτουν με ευρεία γκάμα χημικών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί, έχουν ζητήσει ήδη στα έγγραφα που έχουν αποστείλει στις εταιρίες που αναλαμβάνουν την κατασκευή και την προμήθεια αυτών των αντικειμένων, να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και να διαθέτουν συγκεκριμένες ουσίες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με το διεθνές δίκαιο.

Ορισμένες ουσίες είναι απαγορευμένες και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν δεχθεί πλήθος ερωτήσεων και διαμαρτυριών, καθώς πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, είτε ήταν ληγμένα ακόμη και από το 1999, είτε είχαν βγει στην παραγωγή έχοντας σαν βασικά συστατικά τους, απαγορευμένες τοξικές και χημικές ουσίες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στον ανθρώπινο οργανισμό. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα χημικά, έχουν λήξει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: