16.7.11

Να αραιώνουμε σιγά σιγά...



Της Ελενας Ακρίτα

Ηρθε η ώρα να πάρω κι εγώ απ' την εφημερίδα την καλοκαιρινή μου άδεια. Η οποία άδεια - ειδικά φέτος - θα είναι όνομα και πράγμα: μια άδεια... άδεια από εξορμήσεις κι εκδρομές. Κομμένα τα ... ταξιδάκια από Δωδεκάνησα σε Κυκλάδες κι από Επτάνησα σε Σποράδες... Κι όποιον ρωτήσεις γύρω σου, μουδιασμένοι άπαντες... Καλά, έχουν να γνωρίσουν δόξες τα πεθερικά στα νησάκια και στα παραθαλάσσια! Ολο το σόι κουτρουβαλιασμένο στο κατώφλι τους, γιατί πολύ τους πόνεσαν τους παππούδες...
Κάποιοι άλλοι μετατρέπουν το καλοκαίρι τους σε ένα τεράστιο διαζευκτικό: Ή θα πάμε τριήμερο σε βουνό ή τριήμερο σε θάλασσα, ή τριήμερο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ή θα πάμε εξωτερικό με 400 ευρώ το άτομο ή θα στείλουμε το παιδί κατασκήνωση. Ή θα πάρω φόρα να βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο ή θα βαράω το δικό σου...
Αυτές είναι οι πολλαπλές επιλογές του άρχοντα Ελληνα... Κι επειδή η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία, σε χρόνο ντετέ, αρχίζουν κι οι εκλογικεύσεις: «Εχεις μείνει Αύγουστο στην Αθήνα; Μαγεία είναι, λείπουν όλοι!». Πού θα πάτε διακοπές; Στο Μουσείο της Ακρόπολης! Στον Εθνικό Κήπο, στο Πεδίον του Αρεως, στο λούνα παρκ, στον παιδότοπο, στο Μετρό του Συντάγματος, στη στάση Κολιάτσου που έχεις όλο τον Αργοσαρωνικό πιάτο! Στην Ομόνοια να χαζεύουμε τσάντες - μαϊμούδες! Στους Κινέζους να μετράμε τα noodles στα ράφια! Ξέρω έναν που πάει πρωί πρωί στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του - που έχει ένα κλιματιστικό θεά - και κάθεται χρόνια μπροστά στις μαρμελάδες! Αλλος πάλι βλέπει τα αμάξια να μπαινοβγαίνουν στα πλυντήρια των συνεργείων. Οπου του βαρέσει του καθενός το Μεσοπρόθεσμο!
Οσο για μονοήμερα στην Επίδαυρο, no way, Mr. Spacey! Μεσάνυχτα άνοιξαν οι online κρατήσεις, μεσάνυχτα και 5 είχε κρασάρει το σύστημα. Στήθηκε ο κόσμος στην ουρά των εκδοτηρίων και στις 7 το πρωί που άνοιγαν, έβρισκες ένα εισιτήριο - ΕΝΑ, λέμε - στη 17η σειρά! Οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια λέγανε ότι τα πήρανε όλα παραμάσχαλα οι χορηγοί για να τα δώσουν στο κάθε τσόκαρο που θα βρουν μπροστά τους! Και που θεωρεί - το τσόκαρο πάντα - ότι «Ριχάρδος» είναι οροσειρά της Πίνδου! Κύριε Γερουλάνε και κύριε Λούκο, πέντε πραγματάκια και το κλείνω το θέμα - γιατί υπέρταση πακέτο με καύσωνα, όσο να πεις, δεν ενδείκνυται:
1. Πείτε στις κοσμικές κυρίες ότι η καμπούρα είναι του Ριχάρδου κι όχι του Kevin.
2. Πείτε στις σταρλετίτσες ότι το δωδεκάποντο απαγορεύεται στα ιερά μάρμαρα της Επιδαύρου.
3. Πείτε στους υπουργούς ότι ο Shakespeare κωλύεται να βγει στην υπόκλιση! Μην κάθονται τζάμπα να φωτογραφηθούν μαζί του.
4. Θα περιμένω με μεγάλο - μη σας πω, με τεράστιο ενδιαφέρον - να δω (στην τηλεόραση, μια και εισιτήριο δεν βρήκα) τις... μεγάλες μορφές του πνεύματος και της τέχνης που θα «κοσμούν» τις VIP θέσεις του θεάτρου.
5. Αυτή την παράσταση ΕΜΕΙΣ την πληρώσαμε και Σ' ΕΜΑΣ στερείτε το δικαίωμα να την παρακολουθήσουμε! Μια, λοιπόν, που θα τους έχετε όλους εκεί πρόχειρους, δεν ρίχνετε μια ματιά και στις φορολογικές δηλώσεις αυτών που θα κάνουν την επιδαύρεια πασαρέλα; Σε ποιες Παρθένους και Ξεπαρθενεμένες νήσους έχουν στείλει τα δισ. και τα τρισ.;
Πολλά είπαμε, πολύ συγχυστήκαμε, άντε να αραιώνουμε σιγά σιγά... Να φεύγουν οι πρωινοί κι ο τελευταίος την πόρτα! Εμείς τα ξαναλέμε αρχές Σεπτέμβρη!
Μέσα απ' την καρδιά μου, σας εύχομαι να μην περάσετε «καλά»! Να περάσετε ΚΑΛΑ! Με κεφαλαία χωρίς εισαγωγικά!
ΚΑΛΟ, όχι «καλό» καλοκαίρι! Και ψυχραιμία, παιδιά!
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: