27.7.11

Εισαγγελέας για έλεγχο σε ύποπτες ΜΚΟ ...


Φρένο στο όργιο χρηματοδότησης δεκάδων ΜΚΟ με θολό και αδιευκρίνιστο αντικείμενο - καθώς δεν υπάρχει μητρώο σε καμμία υπηρεσία - βάζει το πόρισμα - καταπέλτης της... Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και την Εισαγγελία.

Στο σχέδιο πορίσματος που συνέταξαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α.Τσούρας και της ΝΔ Ι.Τραγάκης, καταγράφεται η ανυπαρξία κάθε ελέγχου στην παροχή περίπου 100 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό υπουργείων, σε δεκάδες ΜΚΟ το αντικείμενο και το πεδίο δράσης των οποίων δεν υπάρχει καταγεγραμμένο πουθενά, καθώς καθώς δεν έχουν συστηματοποιηθεί οι νομικοί κανόνες που διέπουν τις Οργανώσεις.

Αποτέλεσμα, δεκάδες πρόσωπα αμφίβολης ιδιότητας και έργου, εισέπραξαν εκατομμύρια χωρίς ποτέ να υποχρεωθούν να παρουσιάσουν λεπτομερώς την κατανομή τους σε προγράμματα.

Ενδεικτικά, μετά την παρέμβαση της Επιτροπής της Βουλής και δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας πάγωσαν 195 προγράμματα της περιόδου 2002-2010, που αφορούν ΜΚΟ της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και για τα οποία ζητήθηκε έλεγχος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, από την επιτροπή της Βουλής.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αδιαφάνειας είναι η σχετική αναφορά μετά την έρευνα της επιτροπής:

"Απόρροια του φαινομένου αυτού - όπως αναδεικνύεται από τα στοιχεία που απεστάλησαν στην Επιτροπή από τα Υπουργεία - είναι η επιχορήγηση εκατοντάδων ΜΚΟ χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης, με ποιο μηχανισμό ελέγχεται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατειθέμενων σε αυτές κονδυλίων".

Το σχέδιο του πορίσματος, δημοσιεύεται στο www.zougla.gr
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: