17.7.11

«Στην κόψη του ξυραφιού το ελληνικό χρέος» ...


Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει «καλά νέα» την απόφαση της ΕΕ ότι... επιθυμεί να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιωθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος «θέμα-κλειδί» είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αλλαγές, καθώς «τότε το χρέος θα πάρει κατηφορική τροχιά. Θα κορυφωθεί σε ένα ή δύο χρόνια και μετά θα κατεβαίνει σταθερά».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο ίδιος και το ΔΝΤ επιμένουν ότι τα πράγματα πάνε καλά, όταν όλοι οι άλλοι μιλάνε για χρεοκοπία, τονίζει: «Και μένα μου φαίνεται παράδοξο. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει δομικές αλλαγές στην οικονομία κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, που πριν δεν θα μπορούσαμε καν να ονειρευτούμε ότι θα πραγματοποιηθούν ούτε σε δέκα χρόνια.

Οπότε η ελληνική οικονομία σίγουρα αλλάζει. Αλλά θα πάρει χρόνο. Νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι ξένοι παρατηρητές, στις προσπάθειες που συνεχίζει να καταβάλλει η Ελλάδα και στην προθυμία να συνεχίσουν την προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: