13.7.11

Χουριέτ: Έτοιμη η Τουρκία να ανοίξει λιμάνια σε κυπριακά πλοία...


Το μονομερές άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων σε πλοία και αεροσκάφη που έχουν νηολογηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει η Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Πρόθεση της Τουρκίας, αναφέρει η... Χουριέτ, είναι να δώσει ώθηση τόσο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όσο και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές θα ενημερώσουν για την πρόθεσή τους αυτή τον αρμόδιο επίτροπο Στέφαν Φούλε, που ξεκινά επίσκεψη στην Άγκυρα.

Την πρόταση - έκκληση προς την Τουρκική Δημοκρατία για τη μονομερή αυτή κίνηση είχε απευθύνει πριν λίγους μήνες και το διεθνές κέντρο ανάλυσης International Crisis Group

Πάντως, τούρκοι αναλυτές αποδίδουν την κίνηση αυτή στον ευρύτερο σχεδιασμό του Ταγίπ Ερντογάν, που επιδιώκει να πάει «ένα βήμα μπροστά», τη λύση του Κυπριακού.

Πάντως, αναμένεται ότι για να εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, η Άκυρα ζητήσει την άρση της διεθνούς απομόνωσης των τουρκοκυπρίων, με την απελευθέρωση της δυνατότητας συμμετοχής στο Διεθνές εμπόριο.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: