29.7.11

Κρίσεις ...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Ο ΙΟΣ Η1Ν1 δεν εξαπλώθηκε τελικά παγκοσμίως σύμφωνα με τις προγνώσεις των επιδημιολόγων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με την κρίση. Εδώ και τρία χρόνια αυτή αλλάζει χώρες και μεταλλάσσεται. Ο,τι ξεκίνησε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν σταματάει και πάει να μετατραπεί σε κρίση αξιοπιστίας της... πολιτικής και μάλιστα χωρίς σύνορα.
ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ είναι πολλά. Ας πούμε στην Ελλάδα η αδυναμία υλοποίησης των στόχων του Μνημονίου παραλίγο, στις αρχές Ιουνίου, να μας πάει σε οικουμενική κυβέρνηση. Και μάλιστα, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην Ιταλία, η επίθεση των αγορών δεν εξηγείται μόνο ως αποτέλεσμα επιμόλυνσης από την ελληνική κρίση. Αλλά και γιατί ο παραπαίων βαψομαλλιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι διάλεξε κακή στιγμή να μαλώσει με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι. Η Βρετανία ψιλογλίτωσε από την κρίση - που τη χτύπησε πρώτη - αλλά το σκάνδαλο υποκλοπών έχει προκαλέσει μια υποβόσκουσα κυβερνητική κρίση, καθώς έχει έρθει στον αφρό η σχέση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με την αυτοκρατορία του Μέρντοκ.
ΤΟ ΑΕΡΑΚΙ παρακμής περνάει και θάλασσες. Τελευταίο παράδειγμα η Κύπρος. Υποτίθεται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας, όντας έμπειρος πολιτικός ο ίδιος κι έχοντας τη γερή βάση του ΑΚΕΛ να στηριχθεί, ήταν πυλώνας σταθερότητας στο νησί. Η εντύπωση ήταν ότι η Κύπρος είχε μια δυνατή οικονομία - στηριγμένη στις τράπεζες, τον τουρισμό και την οικοδομή. Το μαύρο χρήμα των Ρώσων δεν έκανε, βεβαίως, κακό στο νησί. Παρ' όλα αυτά, η κρίση άγγιξε και την κυπριακή οικονομία και χάλασε την ατμόσφαιρα. Και μετά ήρθε η έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Αυτή αποκάλυψε ένα κράτος όχι και τόσο αποτελεσματικό όσο φαίνεται.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ έχουμε μια θλιβερή επανάληψη της τραγωδίας της Helios που πετούσε το καλοκαίρι του 2005 μιάμιση ώρα χωρίς πιλότο μέχρι να πέσει στα βουνά κοντά στο Γραμματικό. Το ατύχημα είχε αποκαλύψει ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν ταίριαζαν σε ευρωπαϊκή χώρα και προηγμένη οικονομία. Το ίδιο σοκ προκαλεί η πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού, που δημιούργησε μια ατμόσφαιρα Αποκάλυψης στο νησί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση υστέρησε στην αρχική της αντίδραση. Οταν όμως ο κόσμος βρέθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η οργή της κοινωνίας άλλαξε την πολιτική δυναμική. Για άλλη μια φορά, διαπιστώσαμε ότι ζούσαμε το καλοκαίρι των «Αγανακτισμένων» - στη Μαδρίτη, την Αθήνα ή τη Λευκωσία.
ΤΟΝ ΧΟΡΟ των παραιτήσεων ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας που αρχικά ολιγώρησε, προσπαθεί τώρα να ξεπεράσει το κύμα. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και θα συγκροτηθεί εξαρχής σε οικουμενική βάση. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα φτάσει. Ακόμη χειρότερα: πίσω από τη θερινή πολιτική κρίση της Κύπρου υποβόσκει το αδιέξοδο του Κυπριακού, με την Τουρκία να είναι πια στο G-20.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: