14.7.11

Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους...


Ολόκληρος ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Αναζητεί πυρετωδώς άμεση λύση στην κρίση του χρέους, χωρίς να προκύπτει ακόμα συναίνεση. Συνεχείς είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο.
Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους επικρατεί στην ...

Ευρωζώνη, καθώς τα οικονομικά επιτελεία της ΕΕ βρίσκονται σε συναγερμό για την εξεύρεση άμεσης λύσης, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ή νέο Eurogroup τις επόμενες μέρες, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και την Κυριακή.

Το θέμα της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου του Εurogroup και η σύνθεσή της -υπουργοί Οικονομικών (;), Ευρωπαίοι ηγέτες (;), ή πρώτα υπουργική Σύνοδος και μετά Σύνοδος ηγετών (;)- το αργότερο έως την ερχόμενη Κυριακή με αντικείμενο την απάντηση στην κρίση χρέους και την αποφυγή εξάπλωσής της εξελίχθηκε χθες σε θρίλερ.

Στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις της ομάδας εργασίας του Eurogroup, υπό τον συντονισμό της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, αλλά και στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις κοινοτικές πρωτεύουσες, υπήρξε σκληρό "μπρα ντε φερ" για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης μιας παρόμοιας Συνόδου. Αντιμέτωπες βρέθηκαν η Γερμανία, που επέμεινε ότι "δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για κάτι τέτοιο", και η Γαλλία, η οποία με την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τάχθηκαν υπέρ μιας έκτακτης Συνόδου, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές. Βασικό επιχείρημα του Βερολίνου είναι ότι μια τέτοια Σύνοδος θα πρέπει να διεξαχθεί μόνο για να αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα και εφόσον θα έχει ήδη υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα.

Διχασμένη
Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι σαφές ότι η Ευρωζώνη εμφανίζεται διχασμένη, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν η κακοφωνία, η αναποφασιστικότητα και η αναβλητικότητα.
Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους

Στο τραπέζι έχουν πέσει σειρά προτάσεων και συνδυασμός λύσεων, χωρίς όμως να προκύπτει ακόμη συναίνεση. Μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας, που είναι προαπαιτούμενο για τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά συναντά την κατηγορηματική άρνηση τη ΕΚΤ, η οποία λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των οίκων αξιολόγησης περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. Είναι επίσης βέβαιο ότι, ενώ ο όρος "επιλεκτική χρεοκοπία" έχει πάψει να είναι ταμπού σε πολλές κοινοτικές πρωτεύουσες, οι Ευρωπαίοι αδυνατούν προς το παρόν να καταλήξουν σε κοινό ορισμό για τις επιπτώσεις της.

Στο μόνο που υπάρχει συμφωνία είναι ότι η όποια λύση δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να προκαλέσει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ τίθεται ως προϋπόθεση να μην υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών, με τη διασφάλιση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Ελπιδοφόρα μηνύματα προήλθαν ωστόσο από τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Γερμανίας, η οποία φέρεται να συζητά πλέον τη δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα είναι ο "εγγυητής" της όλης επιχείρησης. Ομως, το σενάριο αυτό απορρίπτει ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανγκ, Γιενς Βάιντμαν.
Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους

H ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση, σηματοδοτώντας αλλαγή στάσης, ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων αλλά με μία έκπτωση στο χρέος της. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Κότχαουζ, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την επαναγορά των ομολόγων τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ "FT"
Το ενδεχόμενο "μερικής αδυναμίας πληρωμών"
Πυρετός κορυφής για την κρίση χρέους

Σε ασφυκτική γραμμή πίεσης προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους γερμανικούς "Financial Times" τονίζει ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μίας μερικής αδυναμίας πληρωμών. "Θεωρητικά", σημειώνει, "μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά". Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό αφορά σύντομη στάση πληρωμών των τόκων των δανείων.

Η συνέντευξη έχει τίτλο "Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν" και υπότιτλο "Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας". Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως "η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση" και ότι "αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί".

Προσθέτει ακόμη ότι "όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά" και ότι η συζήτηση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται σε "σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας".

Ακόμη, εκφράζεται θετικά για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας. "Αυτή η ιδέα", δήλωσε, "θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του".

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Λογοπαίγνια από Σαμαρά

Στην αποκάλυψη ότι είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Αντ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα το πρωί, για το πλαίσιο που διαμορφώνεται στο Eurogroup προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ έκανε λόγο για "λογοπαίγνια και αυτονόητες αναφορές που δεν ωφελούν σε τίποτα. Αντίθετα βλάπτουν όταν προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα χωρίς λόγο". "Περίμενα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της, να επικρατήσει ένας υπεύθυνος και ψύχραιμος τρόπος διαχείρησης των ζητημάτων αυτών προς όφελος της χώρας.

Δυστυχώς, έγινε το τελείως αντίθετο. Ελπίζω, όμως, αυτό να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν", σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Βενιζέλος, υπενθυμίζοντας πως είναι πάντα στη διάθεσή του για πλήρη και σε βάθος ενημέρωση. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι ο όρος Selective default δεν έχει καμία σχέση με τη χρεοκοπία όπως τη γνωρίζει και την αντιλαμβάνεται ο κόσμος ως πραγματική κατάσταση.

"Δραματοποιημένη", αλλά σωστή χαρακτήρισε την αναφορά Βενιζέλου περί επιλεκτικής χρεοκοπίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Β. ΔΕΜΙΡΗΣ - Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ

Εν όψει των ευρωπαϊκών εξελίξεων
Συνεχείς συσκέψεις Γιώργου με Βενιζέλο και τραπεζίτες

Σε συναγερμό εν όψει των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, βρίσκεται η κυβέρνηση, γεγονός που υποδηλώνεται από τον πυρετό συσκέψεων χθες υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, κορυφαίων υπουργών και τραπεζιτών, στις οποίες εξετάστηκαν τα σενάρια για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις του ενδεχόμενου επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό αίτημα συμπυκνώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος, να βρεθεί λύση που να οδηγεί σε ομαλή διαχείριση του δημοσίου χρέους και στη μείωση της εξυπηρέτησής του. Ο δεύτερος, να προστατευτεί η ελληνική οικονομία με μείωση του βάρους του δημοσίου χρέους.

Την επιθυμητή λύση "φωτογράφισε" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, στη χθεσινή δήλωσή του ότι "το πρώτο στάδιο των λύσεων θα πρέπει να οδηγεί με ασφάλεια και σταθερότητα στην ομαλή διαχείριση του δημοσίου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης και τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του. Ολοι κατανοούν ότι η λύση θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους".

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι τα δύο πιο πιθανά σενάρια για τη διαχείριση του χρέους είναι η επαναγορά των ομολόγων μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και η ανταλλαγή των ομολόγων με συμμετοχή ιδιωτών. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει λύση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αρχικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, Απ. Ταμβακάκη, ενώ στη σύσκεψη που ακολούθησε συμμετείχαν εκτός του Ευ. Βενιζέλου, ο Ηλ. Μόσιαλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

"Καθυστέρησαν"
Και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι "ήρθε η ώρα των αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις στη διαχείριση των προβλημάτων", προσθέτοντας ότι "δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε να ανταποκριθεί, ακολουθώντας τα γεγονότα παρά προλαβαίνοντας τις εξελίξεις". Ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε ακόμη ότι "η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους της και είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συνεπή τρόπο στις υποχρεώσεις αυτές". Κι αυτό, όπως σημειώνει, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ώστε να μετέχει στις διαπραγματεύσεις με ισχυρά επιχειρήματα.

Ενδεικτική της κρισιμότητας είναι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία ο Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και θα παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: