9.7.11

Οι εκατό ημέρες χωρίς... μπάνια...


Εκατό ημέρες χωρίς μπάνια και άδειες είναι το «κέρδος» των υπουργών, μετά την προχθεσινή, τρίωρης διάρκειας, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το τρίπτυχο κρίση - κυβέρνηση - κόμμα τέθηκε επί τάπητος και η ... κατάσταση συναγερμού στην οποία έθεσε ο Πρωθυπουργός την κυβέρνηση, αφού στις περίπου 100 ημέρες που μεσολαβούν από τώρα ώς τα δεύτερα γενέθλια της κυβέρνησης τον Οκτώβριο θα κριθούν όχι απλώς πολλά αλλά σχεδόν όλα.
Από εκεί και πέρα τίθενται τα ερωτήματα: Πόσο κοντά είναι οι εκλογές; Θεωρητικά σε 26 μήνες και κάτι ημέρες. Πολιτικά, άγνωστο. Οποτεδήποτε. Ακόμη και στις αρχές του φθινοπώρου, τέλος Σεπτεμβρίου ή το πολύ αρχές Οκτωβρίου.
Από τι εξαρτάται ο χρόνος διεξαγωγής τους; Από τρία πράγματα: τις εξελίξεις στην οικονομία, το γενικότερο πολιτικό κλίμα και το αν η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να ισοσκελίσει τη φθορά και να έχει προοπτική να τις κερδίσει. Πόσο εύκολο είναι να συντρέξουν και οι τρεις προοπτικές σε θετική κατεύθυνση για την κυβέρνηση; Οσο και δύσκολο. Και πάντως, σε αυτήν τη φάση καθόλου.
Οι ερωτήσεις δεν αφορούν κάποιο κουίζ, όχι. Είναι το ρεζουμέ της κρίσιμης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του σχεδόν συνόλου της Κυβερνητικής Επιτροπής. Επισήμως η συνεδρίαση αφορούσε τον καθορισμό από τον Πρωθυπουργό των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μάλιστα, ο φειδωλός σε δηλώσεις κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος υποστήριξε ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια (ακόμη) κυβερνητική σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα θέματα που πρέπει άμεσα να προωθηθούν.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Τίποτε περισσότερο δηλαδή από μια τυπική συνεργασία που κατά καιρούς έχει ο Πρωθυπουργός με κυβερνητικά στελέχη. Μέχρις εκεί. Η εξήγηση δόθηκε αργά το βράδυ. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όσους μετείχαν στη σύσκεψη «να μη βγάλουμε προς τα έξω όσα συζητήσαμε εδώ» - προφανώς για να μη διαρρεύσει ένας πρώτος σχεδιασμός που έχει γίνει και που στόχο έχει να ανακόψει τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα.
Οι λιγοστές πληροφορίες που διέρρευσαν, παρά την πρωθυπουργική απαγόρευση, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες «όποτε αυτό κριθεί εφικτό», και σε μια λογική «να αποφασίσει ο λαός αν πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που κάνουμε».
Παρά τις άσχημες για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί» και πως «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει» - αφήνεται να εννοηθεί ότι προσβλέπει στη «σιωπηλή πλειοψηφία», την πλειοψηφία των «νοικοκυραίων» που δεν συντάσσεται ούτε με το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ούτε με τη στρατηγική της απόρριψης της Νέας Δημοκρατίας.
Οι μετρήσεις αυτές που δημιουργούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας έχουν καταγράψει ότι αυτό το «ρεύμα» που επικροτεί τις πολιτικές της κυβέρνησης για «βαθιές τομές» και «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» έχει οριζόντια κομματική διαστρωμάτωση και πως προσβλέπει στην επιτυχία των προσπαθειών που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου για τη διάσωση της χώρας.

ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ. Στην προχθεσινή σύσκεψη τέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και το θέμα των δημοψηφισμάτων, και ειδικά αυτού που προτίθεται να διοργανώσει η κυβέρνηση για τις βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αποτιμήθηκε ότι ίσως είναι πρόωρη η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το οποίο σε περίπτωση απόρριψής του από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα αποτελέσει ακόμη ένα πρόσθετο όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης που έτσι κι αλλιώς πιέζει για εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να μην υιοθέτησε τις ενστάσεις αλλά να τις σκέπτεται. Πάντως είναι γνωστό ότι έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και θα είναι δύσκολο να αποστεί από τη δέσμευσή του, καθώς την έχει διατυπώσει στο πλαίσιο της «απάντησης» στα αιτήματα της πλατείας.
Σε σχέση με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, όπως υποστηρίζεται, ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε από κάθε υπουργείο να του παρουσιάσουν ένα δυο θέματα τα οποία, υλοποιούμενα, θα δώσουν στην κοινωνία την εικόνα μιας κυβέρνησης που δίνει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και επιφέρει αλλαγές στον τόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ακολουθήσει ένα μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα επιχειρηθεί να δημιουργήσουν αίσθηση - όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: