4.7.11

Κομισάριοι Βρυξελλών στα υπουργεία...


Την επίβλεψη των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αναλαμβάνουν τεχνοκράτες της Ευρωζώνης. Κομισάριοι από τις Βρυξέλλες εγκαθίστανται στα υπουργεία. Παρακολουθούν νευραλγικούς τομείς, όπου ο μετασχηματισμός καθυστερεί.Το σχέδιο στο οποίο...






συμφώνησαν Αθήνα και ΕΕ περιλαμβάνει τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα επιβλέπει όλο το πλέγμα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν ομάδες διοίκησης έργων. Σε κάθε μία από αυτές επικεφαλής θα τεθεί Ελληνας τεχνοκράτης, συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο.

Οι ομάδες αυτές κάθε τρίμηνο θα ενημερώνουν τη διυπουργική επιτροπή για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια θα δημοσιεύεται έκθεση αποτελεσμάτων με ποσοτικούς δείκτες για την επίτευξη των στόχων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την έλευση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για ειδικούς που θα παράσχουν τεχνογνωσία.

"Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά" τόνισε, προσθέτοντας όμως πως "δεν πρέπει να προσβάλουμε τους Ελληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".
Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ οι Ελληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη»
Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ οι Ελληνες «δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη»

Οπως προκύπτει από τη συμφωνία, οι... ευρωσύμβουλοι θα επανδρώσουν τις ειδικές ομάδες που θα δημιουργηθούν σχεδόν σε όλα τα υπουργεία. Και αυτό καθώς πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου έχει ήδη προβλεφθεί στον Εφαρμοστικό Νόμο ο συμβουλευτικός ρόλος τους, θα παρέχουν πλέον τεχνική βοήθεια και στους ακόλουθους τομείς δράσης:

Αγορά εργασίας, επενδύσεις, αναμόρφωση δικαστικού συστήματος, Υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, φορολογία, έλεγχος δαπανών, αναδιοργάνωση Δημοσίου, αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Οπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για τομείς νευραλγικής σημασίας, όπου μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει με την ταχύτητα που επιζητούσαν ΕΕ και ΔΝΤ.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ρόλος των Ευρωπαίων τεχνοκρατών θα είναι καθαρά συμβουλευτικός.

Πιο αναλυτικά, για την τοποθέτηση ευρωσυμβούλων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε υπουργεία και αρμόδιες Αρχές γίνεται ειδική αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Καθυστερήσεις
Σε αυτήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν έως τώρα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων πηγάζουν από τους περιορισμούς της δημόσιας διοίκησης και τα εμπόδια στον πολιτικό συντονισμό. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή συζήτησε και συμφώνησε με τις ελληνικές Αρχές την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επίσημης διαχείρισης προγραμμάτων, κυρίως για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Κομισιόν απευθύνει μάλιστα συστάσεις, ώστε να οριστούν επικεφαλής σχεδίων ("project managers") για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς-κλειδιά (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ταχείες επενδύσεις, δικαστική μεταρρύθμιση).

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν και δεν υπάρχει οριστικός κατάλογος των τομέων εφαρμογής αυτής της τεχνικής ευρωβοήθειας, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ενδιαφέρον για μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις. Αναλυτικότερα πρόκειται για Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που θα επιβλέπουν και θα εκπονούν αξιολογήσεις αποδοτικότητας στις ιδιωτικοποιήσεις, την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, τις μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τη φορολογική μεταρρύθμιση (διοικητική αναδιοργάνωση, συστήματα παρακολούθησης του προϋπολογισμού, καταπολέμηση διαφθοράς και ελεγκτικές αρμοδιότητες). Επίσης, οι ευρωκομισάριοι θα εμπλακούν στις ρυθμιστικές Αρχές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η Επιτροπή καταλήγει στην έκθεσή της ότι είναι επείγουσα ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα του συντονισμού και της χρηματοδότησης αυτής της ευρείας παροχής τεχνικής βοήθειας.

Κώστας Τσαχάκης - Βαγγέλης Δεμίρης

Ζ. Κ. Γιούνκερ: πρέπει να βοηθήσουμε, οχι να τους προσβάλουμε
"Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά"

Για απώλεια εθνικής... κυριαρχίας προειδοποιεί τους Ελληνες ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή στη χώρα μας Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus που κυκλοφορεί σήμερα ο κ. Γιούνκερ διαμηνύει ότι "η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά", τονίζοντας όμως ότι "δεν πρέπει να προσβάλουμε τους Ελληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε".

Προσθέτει δε ότι οι ίδιοι οι Ελληνες "δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη", ενώ όλες οι περιοχές της Ευρωζώνης θα αποστείλουν ειδικούς.

Κατά την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα επί σειρά ετών ωφελήθηκε από το ευρώ. "Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Ελληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση" συμπληρώνει. Αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί "σε πλήρη έκταση".

Επίσης υποστηρίζει ότι "απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα μια λύση κατά το πρότυπο της γερμανικής ''Τρόιχαντ''".

Πρόκειται για την Αρχή καταπιστευτικής διαχείρισης, που είχε διεκπεραιώσει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων της πρώην DDR μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα θα επιτύχει. "Το πακέτο μέτρων, με το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα, θα φέρει και τη λύση στο πρόβλημα της χώρας" δηλώνει στο Focus. Υπογραμμίζει επίσης ότι η χώρα χρειάζεται "ενέσεις" ανάπτυξης και πως το αναπτυξιακό της δυναμικό θα πρέπει να επεκταθεί. "Προς τούτο πρέπει να συμβάλουν και επιχειρήσεις από άλλες χώρες της Ευρωζώνης" τονίζει χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα.

Ο κ. Γιούνκερ ζητεί τέλος από τους Ελληνες "το μάξιμουμ της συνέπειας" και από τους Ευρωπαίους "το μάξιμουμ της αλληλεγγύης". Υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν εσφαλμένων χειρισμών της Αθήνας, επικαλούμενος το παράδειγμα της αύξησης των μισθών στην Ελλάδα κατά 106,6% στο διάστημα 1999-2010. Και αυτό, μολονότι η οικονομία της χώρας δεν αυξήθηκε με ανάλογο ρυθμό. "Η εισοδηματική πολιτική εξετράπη χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα", τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Κατερίνα Κοσμά.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: