12.7.11

Ποιους καταναλωτές συμφέρει η ΔΕΗ και ποιους οι ιδιώτες ...


Από τη σύγκριση των αναλυτικών τιμολογίων που αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκύπτει ότι, αν και η ΔΕΗ παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις πιο φτηνή από τον ανταγωνισμό, εντούτοις ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης των νοικοκυριών διατίθενται πλέον...

πακέτα κατανάλωσης από τις ιδιωτικές εταιρείες Energa και Aegean Power που μπορεί να μειώσουν αισθητά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει στην καλύτερη περίπτωση το 17% σε τετραμηνιαία βάση, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές είναι σε μονοψήφια επίπεδα με διαφορές λίγων ευρώ.

Δυστυχώς άμεση σύγκριση των χρεώσεων -και αυτό με αρκετά μεγάλη δυσκολία- ο καταναλωτής μπορεί να κάνει μόνο μέσα από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ http:// www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/supply/invoice/info.csp?viewMode=normal).

Η ΔΕΗ εκδίδει λογαριασμούς σε τετραμηνιαία βάση, ο ανταγωνισμός το κάνει ανά τρίμηνο, ενώ οι διαφορετικές χρεώσεις που περιλαμβάνουν τα επιμέρους «πακέτα» των ιδιωτών προμηθευτών κάνουν τα πράγματα πιο σύνθετα.

Χωρίς τέλη και ΕΡΤ

Η ΡΑΕ υποχρεώθηκε να κάνει αναγωγή των χρεώσεων που έχουν οι ιδιώτες προμηθευτές σε τετραμηνιαία βάση, ενώ συμπεριέλαβε όλες τις χρεώσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι: α) χρεώσεις για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, β) χρεώσεις χρήσης συστήματος μεταφοράς, γ) χρεώσεις χρήσης δικτύου διανομής, δ) χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ε) ειδικό τέλος ΑΠΕ, στ) τέλος υπέρ ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ.

Δεν περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία φόροι (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ), όπως επίσης και οι δημοτικοί φόροι, η ΕΡΤ και ο ΤΑΠ.

Οπως προκύπτει από τους συγκριτικούς πίνακες:

* Για καταναλώσεις μέχρι και 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο (λ.χ. εξοχικές κατοικίες, μικρά διαμερίσματα, αποθήκες κ.ά.), η ΔΕΗ είναι μακράν φτηνότερη καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν σχεδόν διπλάσιες τιμές. Σε αυτά τα όρια κατανάλωσης (0-800 KWh) εμπίπτουν περίπου 2,8 εκατομμύρια καταναλωτές.

* Σε κάποιες από τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, από 900 μέχρι 1.200 κιλοβατώρες/4μηνο, όπου ανήκουν περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές, οι ιδιώτες προμηθευτές υπερέχουν σημαντικά. Λόγου χάρη στις 1.000 κιλοβατώρες (τριφασικό), η ΔΕΗ χρεώνει 119,4 ευρώ ενώ η Aegean Power 101,9 ευρώ (-14,6%). Αντίστοιχα στις 1.200 κιλοβατώρες η Energa είναι 17,1% φτηνότερη από τη ΔΕΗ καθώς χρεώνει 118,67 ευρώ ενώ η ΔΕΗ 143,09 ευρώ.

* Στην κατηγορία κατανάλωσης από 1.201 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες, η οποία επίσης θεωρείται πολυπληθής με περίπου 1 εκατ. καταναλωτές, οι χρεώσεις της ΔΕΗ εμφανίζονται αρκετά πιο συμφέρουσες από αυτές των ιδιωτών που είναι ακριβότεροι μέχρι και 23%. Για παράδειγμα, η χρέωση της ΔΕΗ για 1.300 κιλοβατώρες/τετράμηνο, που αποτελεί μια συνήθη κατανάλωση, είναι 155,95 ευρώ ενώ της Aegean είναι 177,5 ευρώ και της Energa 159,83 ευρώ.

* Στις λεγόμενες μεσαίες προς μεγάλες καταναλώσεις από 1.700 μέχρι 2.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο, όπου περιλαμβάνονται περίπου 500.000 καταναλωτές, οι ιδιωτικές εταιρείες ακολουθούν πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική με αποτέλεσμα να είναι συγκριτικά φτηνότερες από τη ΔΕΗ. Ετσι, για παράδειγμα, στις 1.800 κιλοβατώρες η χρέωση της Energa είναι 13,2% φτηνότερη απ' αυτήν της ΔΕΗ στο τετράμηνο, στις 2.300 κιλοβατώρες το ιδιωτικό ρεύμα είναι φτηνότερο από 2,7% μέχρι 8,4% έναντι της ΔΕΗ, στις 2.500 κιλοβατώρες η έκπτωση φτάνει μέχρι και 12% ή έως 45,5 ευρώ το τετράμηνο (Energa) κ.ά.

* Για τις πιο υψηλές καταναλώσεις μεταξύ 2.700 ώς τις 3.100 KWh τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αρκετά φτηνότερα, ενώ μικτή είναι η εικόνα για τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις 4.000-5.500 κιλοβατώρες.

Συμβουλές της ΡΑΕ

Η ΡΑΕ δίνει τις ακόλουθες συμβουλές προς τους καταναλωτές για τη σωστή χρήση των αναλυτικών στοιχείων:

Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς σας για να διαπιστώσετε το ποσόν της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας. Ιδανικά χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις (3) εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.

Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή και ανά πακέτο (ισχύει μόνο για τους προμηθευτές που προσφέρουν εναλλακτικά πακέτα), για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.

Το πακέτο ή το τιμολόγιο που θα επιλέξετε, καθώς και ο προμηθευτής που το προσφέρει, θα προκύψει από το σύνολο των ετήσιων καταναλώσεών σας. Ενδεικτικά, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο τετράμηνο, η ωφέλεια στον πελάτη από την εφαρμογή του πακέτου στα άλλα δύο τετράμηνα του έτους ενδεχομένως να υπερκαλύπτει την πρόσθετη χρέωση του πρώτου τετραμήνου, και τελικά να προκύπτει όφελος στο σύνολο του έτους. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: