22.7.11

Μορφή καταιγίδας παίρνουν οι υποκλοπές ...


Με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους αξιωματούχους του υπουργείου θα συναντηθούν συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να συζητήσουν τις πληροφορίες που θέλουν εφημερίδα της News Corp. να στοχεύει τις ... τηλεφωνικές συνομιλίες και τα e-mail των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ, θα συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων, μια συνάντηση που ζήτησαν οι ίδιες οι οικογένειες όταν το FBI αποφάσισε να ανοίξει έρευνα για τις ενέργειες της News Corp.

Η έρευνα του FBI ξεκίνησε όταν η βρετανική εφημερίδα Mirror ανέφερε ότι εργαζόμενοι της εταιρείας ή συνεργάτες τους ενδέχεται να προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιζώντων, θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και των οικογενειών τους. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI στην έρευνά τους» δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία εντείνεται η έρευνα της Σκότλαντ Γιάρντ, με την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών που συμμετέχουν σε αυτήν. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στην έρευνα θα είναι 60 (από 45 που ήταν μέχρι σήμερα). Ο βοηθός επιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από «την αύξηση του φόρτου εργασίας» για την υπόθεση τις τελευταίες 15 ημέρες.

Την ίδια ώρα, η έρευνα φαίνεται πως διευρύνεται πέρα από τη News International. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η αστυνομία ζήτησε να της δοθούν φάκελοι προηγούμενης έρευνας για τη χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ.

Αυτοί οι φάκελοι αναφέρουν ότι έγιναν 4.000 αιτήσεις από 300 δημοσιογράφους που εργάζονταν σε 31 έντυπα για την παροχή πληροφοριών από ιδιωτικούς ντετέκτιβ. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση σε αυτές της πληροφορίες υπήρξε παράνομη. Ανάμεσα στις εφημερίδες που αναφέρονταν είναι η Daily Mail, η Sunday People και η Daily Mirror.

Παράλληλα, ο Guardian δημοσίευσε χθες ότι ο Αντι Κόουλσον, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού, δεν πέρασε από αυστηρούς ελέγχους για το παρελθόν του. Η εφημερίδα ανέφερε ότι αντίθετα από άλλους πολιτικούς που κατέλαβαν αυτή τη θέση, ο Αντι Κόουλσον απέφυγε τους ελέγχους.

Νέες πιέσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (φωτογραφία) δέχθηκε χθες νέες πιέσεις από το Εργατικό Κόμμα σχετικά με τις σχέσεις που είχε με στελέχη του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ News Corp.

«Σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις ο Ντέιβιντ Κάμερον απέτυχε να δώσει άμεσες και σαφείς απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα για το αν συζήτησε την υπόθεση της BSkyB με στελέχη της News Corp και της News International», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Εργατικών Αιβαν Λιούις.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: