12.7.11

Βενιζέλος: Η Ελλάδα είναι το πρόσχημα για τις επιθέσεις κατά του ευρώ...


Η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση των δανείων έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως «όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Είναι ένα πρόσχημα για μια επίθεση κατά του ευρώ».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ... συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα και να επιτύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο.

Σημείωσε ακόμη ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως δικαιολογία για να επιτεθούν στο ευρώ. Όπως είπε, ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες.

Όπως επισήμανε, σύμφωνα με το Reuters, οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επίλυση τους. «Υπάρχει πρόβλημα κάλυψης των αναγκών των τραπεζών, στο βαθμό όπου ο διατραπεζικός δανεισμός δεν λειτουργεί πλήρως», είπε.


Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το «καθαρό μήνυμα» που έστειλε χθες το Eurogroup. Προσέθεσε όμως ότι χρέος της Ελλάδας είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα, μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας. «Αποφάσεις ιστορικής σημασίας» πρέπει να πάρει η Ευρώπη, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup τοποθετεί το Ελληνικό ζήτημα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κρίσης στην Ευρωζώνη και της μεγάλης νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Χαίρομαι γιατί το Eurogroup χθες έστειλε ένα πολύ καθαρό μήνυμα. Πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης. Βεβαίως εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλεία μας.

Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, κοινωνικής συνοχής, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης και άρα για την διευκόλυνση του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάθε οικογένεια, για τα παιδιά μας, για το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων. Πρέπει να περάσουμε από αυτή τη φάση προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και να βρούμε τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις δυνατότητες της χώρας.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Eurogroup έδωσε χθες εντολή να διερευνηθούν άμεσα όλες οι πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο «πάτος του βαρελιού» για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του Ελληνικού λαού.

Αλλά η εφαρμογή του προγράμματος, από εμάς, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος μέσα σε αυτό το σύστημα που πρέπει να έχει και έχει τώρα πλέον αρχή, μέση και τέλος γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Η πρόσκληση της Κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση προκειμένου να διαπραγματευτούμε, από κοινού, το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του , ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό.

Το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε, επειδή ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο εγκαίρως. Το κλίμα άλλαξε, επειδή διορίσαμε εγκαίρως και σε κλίμα συναίνεσης την διοίκηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, Όλα αυτά τελικά αποβαίνουν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, του εισοδήματος και των προοπτικών τους. Για όλα αυτά τα θέματα θα ενημερώσω φυσικά αναλυτικά τη βουλή και τα κόμματα».

Έκκληση Παπανδρέου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποφάσεις ιστορικής σημασίας πρέπει να πάρει η Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από την αρχή ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της Ευρώπης.

Ωστόσο -όπως επεσήμανε- η συντηρητική πλειοψηφία της Ένωσης δεν εισάκουσε.

«Τώρα, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει», υπογράμμισε.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: