22.7.11

Διώξεις ετοιμάζουν οι εισαγγελείς...


Σε πολλές περιοχές έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για ιδιοκτήτες ταξί που κλείνουν δρόμους, αεροδρόμια και λιμάνια. Πιθανόν να κινηθούν και αυτόφωρες διαδικασίες. Επιστολή στον ... Αρειο Πάγο από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων, που ζητεί παρέμβαση της Δικαιοσύνης
Εισαγγελική παρέμβαση σε όλη την επικράτεια βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις, ενώ είναι ενδεχόμενο να κινηθούν και αυτόφωρες διαδικασίες εναντίον των οδηγών ταξί που κλείνουν δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ., παρακωλύοντας τη συγκοινωνία, τη διέλευση επιβατών, τουριστών κ.λπ., καθώς ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάφορες εισαγγελικές περιφέρειες (ακολουθώντας το πρότυπο ενεργειών για τις κινητοποιήσεις των βυτιοφορέων) διενεργείται ήδη προανάκριση για την ταυτοποίηση προσώπων που παρεμπόδισαν την κυκλοφορία. Γι' αυτό ζητείται από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές να εντοπίσουν τους υπευθύνους μέσα από τους αριθμούς κυκλοφορίας των ταξί ή ακόμα και αξιοποιώντας υλικό φωτογραφικό ή από τις τηλεοπτικές προβολές που αφορούν την κάλυψη του θέματος.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που έχει δώσει προφορικά οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και καταγγελιών από διάφορους φορείς, που ζητούν άμεση εισαγγελική παρέμβαση και διαμαρτύρονται για αδράνεια των αρμόδιων αρχών, ενώ ο κόσμος ταλαιπωρείται και πλήττεται ο τουρισμός.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα ΑΠ., Ιω. Τέντε, τονίζει ότι από ακραίες μορφές κινητοποιήσεων των οδηγών ταξί με αποκλεισμό οδικών κόμβων, αεροδρομίων, λιμανιών ταλαιπωρούνται οι πολίτες και επισκέπτες της χώρας, η οποία δυσφημίζεται στο εξωτερικό, με συνέπεια να πλήττεται καίρια ο τουρισμός, που σήμερα είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που δημιουργεί ελπίδες για έξοδο από την κρίση. Επίσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα γεγονότα αυτά θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα στην οικονομική καταστροφή των τουριστικών -και όχι μόνο- επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα ο ΣΕΤΕ διαμαρτύρεται ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας οι κατά τόπους εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές επιδεικνύουν ανεξήγητη αδράνεια ή και ανοχή απέναντι στις αξιόποινες αυτές συμπεριφορές, αφού δεν γίνονται συλλήψεις, με συνέπεια να διαπράττεται και από τις αρμόδιες αρχές παράβαση καθήκοντος. Ζητεί τέλος να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες προς τις αρχές, γιατί αν συνεχιστούν οι καταλήψεις και οι αποκλεισμοί οδών, λιμανιών κ.λπ., θα υπάρξουν μηνυτήριες αναφορές (και αστικές αξιώσεις) σε βάρος όλων των υπευθύνων, ακόμα και εκείνων που αποφεύγουν να πράξουν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από αρμόδιους κρατικούς παράγοντες να ληφθούν αστυνομικά μέτρα που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού και κατάληψης διαφόρων καίριων χώρων σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας.


Από εισαγγελικής πλευράς εξετάζεται το ενδεχόμενο -πέραν των προφορικών οδηγιών που έχουν ήδη δοθεί- να ενεργοποιηθούν και παλαιότερες εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις και εγκύκλιοι (από την περίοδο αγροτικών κινητοποιήσεων με τρακτέρ, κ.λπ.), που επισημαίνουν την υποχρέωση των αστυνομικών να ζητούν την άμεση διάλυση τέτοιων συγκεντρώσεων που εμποδίζουν την κυκλοφορία, έχοντας τη δυνατότητα να κινήσουν και αυτόφωρες διαδικασίες κατά των δραστών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: