12.7.11

Και όμως, ο Βενιζέλος αισιοδοξεί...


Ως τον «πάτο του βαρελιού» παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει στο σχηματισμό ομάδας εργασίας που θα διερευνήσει όλες τις όλες πιθανές λύσεις συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την ... επίλυση της κρίσης χρέους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από εδώ και πέρα η πορεία θα είναι ανοδική.
"Αυτό περιλαμβάνει μια πιο ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF. Περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, γιατί στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι ο 'πάτος του βαρελιού' για τον οποίο έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Ο «πάτος του βαρελιού» είναι αναγκαίος προκειμένου να αποκτήσουν νόημα και αποτελεσματικότητα οι θυσίες του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές εισέπραξαν αρνητικά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης, κρίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι παραμένουν αναποφάσιστοι και φοβικοί απέναντι στην κρίση, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα "πολύ καθαρό μήνυμα" από το Eurogroup, "πως είναι έτοιμο να αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη".

Έθεσε ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση την εφαρμογή από την Ελλάδα των συμφωνηθέντων με τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα στο Eurogroup άλλαξε επειδή η Ελλάδα ψήφισε εγκαίρως το Μεσοπρόθεσμο και διόρισε εγκαίρως και "σε κλίμα συναίνεσης" την διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. "Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας, κοινωνικής συνοχής, γιατί η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης και άρα για την διευκόλυνση του κάθε Έλληνα πολίτη", δήλωσε.

Αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας ότι "η πρόσκληση της Κυβέρνησης προς την Αντιπολίτευση προκειμένου να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα και στις λεπτομέρειες του, ισχύει πάντα. Κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή, στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: