12.7.11

Σσσστ! Η κυβέρνηση ...ομονοεί ...


Έντονες αναταράξεις προκαλούν στην κυβέρνηση οι δηλώσεις του Π. Οικονόμου, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ότι δεν συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Είναι η πολλοστή φορά που η ... κυβέρνηση παρουσιάζει ιδεολογικά "χάσματα" και έλλειψη συντονισμού, στην περίπτωση όμως αυτή οι κίνδυνοι εκτοξεύθηκαν στα ύψη, αφού την ίδια ώρα που ο κ. Οικονόμου ...ανέπτυσσε τις απόψεις του, ο κ. Βενιζέλος έδινε μία ακόμα κρίσιμη μάχη στο Eurogroup προσπαθώντας να πείσει τους δανειστές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις υποχρεώσεις της.
Η διαφωνία Οικονόμου (που είναι αναπληρωτής υπουργός, άρα έλκει τις αρμοδιότητες απευθείας από τον πρωθυπουργό και δεν εξαρτάται από τον υπουργό Οικονομικών) σχετικά με δύο κεντρικά ζητήματα της οικονομικής πολιτικής (ΦΠΑ- έσοδα και αποκρατικοποιήσεις), αναδεικνύουν τα προβλήματα συντονισμού στο οικονομικό επιτελείο, όπου επικρατεί δυσφορία από πολλά στελέχη της "φρουράς" Παπακωνσταντίνου που, όπως ο γενικός γραμματέας Γ. Καπελέρης, βλέπουν να παραγκωνίζονται...

Η παρέμβαση αυτή, όπως και η ιδιαιτέρως αιχμηρή απάντηση του προς τη ΝΔ, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό επιτελείο αφενός για τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας του και αφετέρου επειδή δυναμιτίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλος για συναίνεση με τη ΝΔ σε ορισμένους βασικούς άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Π. Οικονόμου επέμεινε στην άποψη του προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σπάσει το κεφάλι του και να βρει άλλα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα απολεσθέντα έσοδα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας παρενέβη στο θέμα δηλώνοντας: «Δεν σας κρύβω ότι αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ στον τουρισμό έχει γίνει πολλές φορές και εγώ έχω κάνει σχετική αναφορά πριν το ψηφίσουμε στον κύριο Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου. Το ψηφίσαμε πριν λίγες μέρες και πρέπει να εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός, ο Π. Οικονόμου το θέτει ως ζήτημα, εκτιμώ ότι το θέτει για να το αλλάξει, όχι για να κάνουμε συζητησούλα. Περιμένουμε επομένως να γίνει αυτή η αλλαγή, να φύγει από τον τουρισμό η σχετική αύξηση του ΦΠΑ, να αντικατασταθεί από ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο, ίσως πιο δίκαιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι θετικό, αλλά πρέπει να γίνει, αλλιώς δεν είναι ώρα για λόγια».
Ο Π. Οικονόμου όμως συνέχισε να αναπτύσει τις απόψεις του στη Βουλής, όπου δήλωσε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και ότι το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί από άλλα μέτρα, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής.
anatropi2020.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: